Dr. Ina Isac

"One eye-witness is of more weight than ten hearsays"
Plautus
Preturi Blog Intreaba
Medicul
Parerea
Pacientilor
 
Chirurgia sanului - Augmentare mamara cu proteze de silicon ← Index Proceduri
 1. Ce este operatia de augmentare mamara?
 2. Inainte de operatie
 3. Alegerea implantului
  1. Tipul
  2. Forma
  3. Textura
  4. Volumul
  5. Plasarea
 4. Localizarea inciziei
 5. Operatia
 6. Recuperarea postoperatorie
 7. Cicatricile
 8. Complicatii
 9. Efecte adverse
 10. Galerie foto
Pagina: < | 1 | 2 | 3 | 4 | >
 1. Localizarea inciziei
 2. Locul pe unde se va introduce implantul este decis de catre medic in functie de forma sanului, cat si de forma si dimensiunea implantului.

  4.a. Abordul inframamar este cel mai utilizat astazi

  Avantaje:
  - cicatricea este vizibila numai in pozitie orizontala; ea trebuie sa fie situata imediat deasupra santului inframamar, astfel incat atunci cand pacienta sta in picioare, cicatricea nu este vizibila; o cicatrice care este situata mai sus sau mai jos de sant, va fi vizibila si in picioare
  - un avantaj important al inciziei inframamare este acela ca permite chirurgului efectuarea oricarui tip de reinterventie in caz de complicatii prin acelasi abord, astfel incat nu este nevoie de o alta cicatrice; orice alt abord (periareolar sau transaxilar) nu permite acest lucru, motiv pentru care, in cazul acestora, o reinterventie necesita o noua cicatrice in santul inframamar.
  Dezavantaje:
  - in cazul in care se reintervine pentru schimbarea dimensiunilor implantului, cicatricile isi vor modifica sediul; astfel daca pacienta decide sa schimbe implantele cu unele mai mari, santul inframamar va trebui coborat iar cicatricea de la interventia anterioara va fi mai sus situata, pe san; daca pacienta decide sa schimbe implantele cu unele mai mici, santul va trebui urcat, iar cicatricea va fi situata mai jos decat acesta, deci mai vizibila.

  4.b. Abordul peri-areolar

  Incizia se realizeaza in jumatatea inferioara a areolei la jonctiunea pielii normale cu cea a areolei, mai inchisa la culoare.
  Avantaje:
  - cicatricea rezultata este extrem de putin vizibila si de obicei se vindeca foarte frumos
  - incizia este utila atunci cand este nevoie si de o mastopexie periareolara (ridicare) intrucat se utilizeaza aceeasi incizie atat pentru plasarea implantului, cat si pentru ridicarea sanului.
  Dezavantaje:
  - exista posibilitatea latirii cicatricii postoperator, in special in cazul plasarii unor implante mari, deci o cicatrice mai vizibila
  - exista un risc de infectie mai mare din cauza contactului direct al implantului cu glanda mamara (ductele glandulare contin bacterii)
  - exista posibilitatea pierderii partiale a sensibilitatii areolare
  - abordul nu poate fi utilizat decat in cazul pacientelor care prezinta areola suficient de mare pentru introducerea implantului

  4.c. Abordul transaxilar

  Incizia este efectuata chiar in axila de unde se diseca un tunel spre zona sanului.
  Avantaje:
  - nu exista ciactrici la nivelul sanului iar cicatricea axilara, chiar daca nu se vindeca frumos, este de obicei ascunsa
  Dezavantaje:
  - principalul dezavantaj al acestui abord consta in faptul ca daca pacienta necesita reinterventie / revizie ulterioara candva in viata, cicatricea axilara nu poate fi folosita, astfel incat o noua incizie inframamara de obicei trebuie facuta. Statisticile arata ca aproximativ 20% dintre pacientele cu implante de silicon necesita o alta operatie candva in viata.
  - metoda nu poate fi folosita decat pentru introducerea de implante mici
  - tehnica este mai dificila, existand riscuri mai mari de asimetrii postoperatorii comparativ cu celelalte aborduri.

 3. Operatia de augmentare mamara
 4. Indiferent ca operatia are loc intr-un spital public sau privat, interventia chirurgicala are loc in acelasi mod. Veti fi programata la operatia la o anumita ora, operatia dureaza in jur de 1 ora si jumatate- 2 ore, in functie de calea de acces si locul introducerii implantului.  Urmeaza marcajul (desenul) facut de catre medicul chirurg .

  5.a. Anestezia

  In marea majoritate a cazurilor operatia se efectueaza sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca pacienta nu va simti, vedea sau auzi absolut nimic. Dupa operatie, unele paciente prezinta dureri in gat, dureri de cap, varsaturi, simptome ce sunt tratate cu medicatie corespunzatoare si care sunt temporare. Eventualele reactii neobisnuite la anestezii anterioare trebuie neaparat comunicate medicului anestezist inainte de operatie.(!)

  5.b. Localizarea inciziei

  Unul din scopurile chirurgiei sanului este lasarea inciziei intr-un loc cat mai putin vizibil si care s cicatrizeze frumos. Cu toate ca cicatricile se estompeaza cu timpul, ele nu dispar niciodata, asa incat indemanarea chirurgului trebuie sa isi spuna cuvantul si in acest moment. Alegerea plasarii inciziei este discutat preoperator cu pacienta si se alege in functie de anatomia individuala ca si de preferinta pacientei, dupa ce ii sunt expuse toate avantajele si dezanvantajele fiecarei tehnici.

  5.c. Plasarea implantului
  5.d. Sutura

  Calitatea cicatricii rezultate depinde de tehnica utilizata, de experienta chirurgului, cat si de calitatea firului chirurgical ales. De obicei se folosesc fire resorbabile la sutura care nu necesita indepartarea ulterioara. Incizia trebuie pastrata curata pana la vindecarea completa (circa 2-3 saptamani), acoperita cu pansamente sterile; trebuie evitata mentinerea inciziei in apa mult timp (imbaierea), de asemenea trebuie evitate activitatile ce implica efort fizic care ar putea exercita tractiune pe marginile plagii. In aceste cazuri vindecarea este prelungita iar calitatea cicatricii va lasa de dorit.

  5.e. Drenurile / Pansamentul

  Multi chirurgi folosesc tuburi de dren care ajuta la eliminarea sangelui ce s-ar putea acumula in buzunarul implantului. Drenurile sunt indepartate de obicei in 24-48 ore.
  Pansamentul presupune acoperirea inciziilor si folosirea unor benzi adezive care sustin sanii. In zilele urmatoare acestea vor fi inlocuite de bustiera care trebuie purtata cel putin o luna (recomandam 2 luni).

Pagina: < | 1 | 2 | 3 | 4 | >