Dr. Ina Isac

"One eye-witness is of more weight than ten hearsays"
Plautus
Preturi Blog Intreaba
Medicul
Parerea
Pacientilor
 
Chirurgia sanului - Augmentare mamara cu proteze de silicon ← Index Proceduri
 1. Ce este operatia de augmentare mamara?
 2. Inainte de operatie
 3. Alegerea implantului
  1. Tipul
  2. Forma
  3. Textura
  4. Volumul
  5. Plasarea
 4. Localizarea inciziei
 5. Operatia
 6. Recuperarea postoperatorie
 7. Cicatricile
 8. Complicatii
 9. Efecte adverse
 10. Galerie foto
Pagina: < | 1 | 2 | 3 | 4
 1. Recuperarea dupa operatia de augmentare mamara
 2. Instructiunile pe care le veti primi dupa operatie vor include mult repaus la pat si limitarea miscrilor. Orice activitate care include ridicare sau  indoirea corpului trebuie evitate, intrucat accentueaza durerea si intarzie vindecarea.

  1. In primele zile dupa operatie este bine sa aveti pe cineva langa dumneavoastra, intrucat va fi greu sa va mobilizati.
  2. Este recomandat sa va dati jos din pat cat de repede posibil dupa operatie si in urmatoarele zile sa faceti mici plimbari; incercati sa inspirati adanc cat mai des pentru a va oxigena plamanii.
  3. Dormiti cu capul si umerii ridicati la 30 grade (pe 2 perne).
  4. Luati medicatia asa cum vi s-a indicat
  5. In prima zi incercati un regim alimentar usor, alimentatia normala urmand sa o reluati progresiv ulterior
  6. Nu faceti miscari ample cu bratele si nu le utilizati pentru a va da jos din pat sau pentru a va ridica. Este indicat sa va ajute cineva.
  7. Drenurile vor fi indepartate la 24-48 ore postperator. Ele trebuie atent supravegheate pentru a nu se devida inadvertent (aerul intra in dren), caz in care trebuie schimbate.
  8. Puteti face dus dupa primele 4-5 zile postoperator.
  9. Este extrem de important sa NU FUMATI!
  10. Trebuie sa purtati o bustiera minim o luna dupa operatie (ideal 2 luni). Evitati sutienele cu sarma cel putin 6 saptamani postoperator.
  11. Evitati efortul fizic timp de 3 saptamani postoperator.
  12. Puteti conduce dupa primele 5- 7 zile de la operatie.
  13. Nu expuneti cicatricile la soare timp de minim 6 luni de la operatie. Ungeti cicatricile cu creme cicatrizante, vitamina E,A, aloe vera de doua ori pe zi minim 3 luni.
  14. In primele cateva luni veti avea zone amortite la nivelul sanilor, senzatii care vor trece progresiv. De asemenea vi se parea initial ca sanii sunt prea mari si prea sus. Cu timpul edemul dispare si muschii se relaxeaza, ceea ce necesita in general minim 6 luni.
  15. Daca, inainte de operatie, pacienta este in cursul unei lucrari dentare sau prezinta vreo infectie, trebuie neaparat informat chirurgul pentru a alege o medicatie antibiotica adecvata si postoperator.

  Reluarea activitatii se poate face dupa o saptamana, in cazurile in care slujba nu implica activitate fizica intensa. Recuperarea este mai rapida si mai putin dureroasa la pacientele la care implantele au fost introduse subglandular.

  Primele 24-48 ore dupa operatie sunt cele mai neconfortabile pentru paciente. De obicei durerea si oboseala isi spun cuvantul, dar totul depinde de pragul de durere al fiecarei paciente. Durerea este diminuata de medicatia antialgica prescrisa de medicul chirurg.

  In primele cateva saptamani sanii pot fi usor durerosi. De asemenea pot fi tumefiati pana la 4-5 saptamani. Efortul fizic intens poate fi reluat dupa circa o luna de la operatie.

 3. Cicatricile
 4. Vor fi mai tari si roz pentru cateva luni postoperator (2-3 luni), dupa care se vor albi si se vor sterge progresiv, dar nu vor dispare nicodata. Pentru evolutia catre cicatrici mai putin vizibile, medicul va recomanda diverse creme sau geluri.
  Foarte important este a se evita expunerea cicatricilor la soare pentru primele 6-9 luni.

 5. Complicatii care pot apare dupa operatie
 6. Este important sa stiti ca, indiferent de tipul de implant introdus sau de tehnica chirurgicala aleasa, este posibil sa mai suferiti interventii chirurgicale ulterioare din cauza unor posibile complicatii. Alegerea unui chirurg plastician calificat care sa realizeze operatia dumneavoastra scade riscul aparitiei acestor complicatii.

  Contractura capsulara

  Capsula este un tesut care se formeaza in jurul implantului ca raspuns la prezenta acestuia in organism. Este o reactie normala care apare in prezenta oricarui corp strain introdus in organismul nostru. Exista cazuri in care aceasta capsula incepe sa se contracte, apasand pe implant, ceea ce da nastere la distorsionari ale sanului, intarirea acestuia, eventuale dureri. Riscul de dezvolatre a contracturii capsulare este mai mic in cazul utilizarii implantelor texturate (fata de cele netede) si in cazul introducerii implantului sub muschi (fata de cazul introducerii sub glanda). De asemenea, hematomul si infectia cresc riscul de contractura capsulara ulterioara.
  Gradul de contractura capsulara se masoara cu ajutorul sistemului Baker I-IV. Gradele III si IV necesita interventie chirurgicala.

  Falduri palpabile si / sau vizibile ale implantului
  Neregularitatile care se pot palpa si/ sau vedea pe piele sunt date de falduri ale implantului aparute la nivelul invelisului. Apar mai frecvent in cazul utilizarii implantelor cu suprafata neteda, umplute cu ser fiziologic si la pacientele foarte slabe, cu muschi slab dezvoltat si putin tesut subcutan, si cu atat mai mult cu cat implantele sunt introduse subglandular.

  Infectia
  Este o complicatie serioasa care poate apare pana la 6 saptamani dupa interventie. Multe infectii pot fi tratate doar cu antibiotice, dar in anumite cazuri, implantele trebuiesc scoase ; ele pot fi reintroduse numai dupa cateva luni. Infectia creste riscul de contractura capsulara. Utilizarea pansamentelor sterile pe incizii scade riscul infectiei, din aceasta cauza baile si inotul trebuiesc evitate pana la vindecarea completa a inciziilor  (2-3 saptamani).

  Hematomul
  Reprezinta o acumulare de sange in buzunarul implantului. Hematoamele mari necesita drenaj, in caz contrar pot apare infectii si contracturi capsulare. Riscul hematomului este diminuat de utilizarea drenurilor aspirative, dar acestea nu elimina aparitia hematomului. Hemostaza minutioasa realizata de catre chirurg, ca si lipsa unor tulburari de coagulare ale pacientei sunt importante pentru inlaturarea acestei complicatii.

  Modificarea
  sensibilitatii la nivelul sanului si mamelonului
  Sensibilitatea poate fi diminuata sau accentuata si se datoreaza alungirii sau afectarii  nervului in timpul operatiei; poate fi temporara sau permanenta, dar de cele mai multe ori dureaza cateva luni, dupa care dispare progresiv pe masura ce nervul incepe sa se vindece.

  Modificarea pozitiei implantului
  Apare in special in cazul implantelor anatomice si necesita reinterventie chirurgicala.

  Ruperea implantelor
  Atat implantele umplute cu ser, cat si cele cu silicon se pot sparge. In cazul celor cu ser, spargerea lor este detectata imediat intrucat sanul se va micsora repede. Serul este rapid absorbit de catre corp si nu produce nici o reactie adversa.
  In cazul implantelor siliconice, ruperea acestora poate sa nu fie detectata mult timp intrucat gelul siliconic este gros si va curge incet in buzunarul implantului. Cu toate acestea, gelul siliconic este la fel de inert ca si serul, neproducand nici o reactie adversa.
  Factorii care pot duce la ruperea implantelor sunt:
  - distrugerea anvelopei implantului din cauza instrumentelor chirurgicale (putin probabil)
  - frecarea implantului de marginile inciziei in timpul introducerii acestuia din cauza unei incizii prea mici
  - compresia in timpul mamografiei
  - traumatisme diverse sau presiune crescuta
  - contractura capsulara severa
  - uzura implantului din cauza varstei

  Interferenta cu mamografia
  Cercetarile au dovedit faptul ca implantele nu cresc riscul aparitiei cancerului mamar si nici nu interfereaza cu detectarea unui eventual cancer decat in timpul unei mamografii obisnuite. De aceea, atunci cand va duceti sa faceti o mamografie este bine sa alegeti un centru specializat in obtinerea mamografiilor la pacientele cu implante. Inainte de mamografie trebuie sa specificati ca suntei purtatoarea unor implante pentru ca tehnicianul sa foloseasca presiuni si tehnici speciale in acest sens.

  Augmentarea mamara si alaptarea la san
  Implantele mamare nu interfereaza in nici un fel cu alaptatul la san. Singurul aspect care ar putea interfera cu alaptatul este reprezentat de modificarea sensibilitatii la nivelul mamelonului si areolei (care este de obicei temporara), caz in care alaptatul ar putea deveni neconfortabil. Implantele introduse prin incizie areolara cresc riscul de modificarea a sensibilitatii mamelonului.

  De asemenea, nu exista dovezi ca siliconul din implant ar putea curge in laptele produs de glanda mamara. Moleculele de silicon sunt prea mari pentru a trece in ductele glandulare (presupunand ca ar exista o scurgere a siliconului, de altfel foarte improbabila).

 7. Efecte adverse
 8. Spre deosebire de complicatii, efectele adverse sunt reactii normale, la care trebuie sa ne asteptam.

  Acomodarea implantului
  In primele saptamani dupa operatie, sanii pot aparea nenaturali (prea sus, prea stransi, prea rotunzi). Aceasta se datoreaza faptului ca muschiului pectoral si pielii le trebuie timp pentru a se acomoda si relaxa cu implantul introdus dedesubt.

  Edemul
  Edemul apare in orice interventie chirurgicala iar operatia de augmentare mamara nu face exceptie. Sanii pot aparea mai umflati, mai mari sau mai grei. Bustiera ajuta la dimnuarea senzatiei de greutate si sustine sanii.

  Echimozele
  Pot sa apara sau nu , dar ele dispar in aproximativ 14 zile

  Modificari ale sensibilitatii areolei / mamelonului

  Modificarile pot dura cateva luni, dar intr-un mic procent de cazuri ele pot fi permanente.

  Durerea

  Este descrisa de paciente ca fiind usoara spre moderata, dar este controlata prin medicatie. Ea diminueaza progresiv pe masura relaxarii pielii si muschiului.

  Pruritul

  Poate apare datorita intinderii pielii sub volumul implantului.

Pagina: < | 1 | 2 | 3 | 4