Augmentarea buzelor
Marirea buzelor este o procedura spectaculoasa ca rezultat si are un caracter definitiv sau temporar (6-9 luni) in functie de substanta utilizata. Este indicata la orice varsta atunci cand buzele nu prezinta volumul dorit. Frecvent la femeile ajunse la menopauza buzele isi pierd din volum si apar numeroase riduri in special deasupra buzei superioare. Si in aceste cazuri este indicata augmentarea buzelor, aceasta ajutand in acelasi timp si la estomparea ridurilor.
Augmentarea buzelor (marirea buzelor) se face in prezent cu mai multe substante:
-
- acid hialuronic cu o viscozitate marita ceea ce ii asigura o persistenta sporita in tesuturi si un rezultat mai indelungat (6-9 luni)
- grasime proprie
- preparate permanente (endoproteze)
Marirea buzelor prin injectare de acid hialuronic este nedureroasa (se realizeaza sub anestezie locala) si deci nu necesita internare. Praparatele cu acid hialuronic sunt extrem de numeroase. Cele de ultima generatie (cu acid hialuronic cross-linkat) prezinta avantajul ca dureaza mai mult (circa 4-6 luni), ulterior acidul hialuronic fiind resorbit de catre corp.
Durata mentinerii lui depinde de tipul de preparat, de enzimele proprii ale pacientului care degradeaza acidul hialuronic (exista cazuri, putine, intr-adevar, in care pacientul degradeaza hialuronatul extrem de repede) si de metoda de injectare. Avantajul acestor preparate este ca se introduc rapid, complicatiile sunt minime si dau un aspect foarte natural buzelor. Trebuiesc insa repetate odata ce acidul hialuronic a fost degradat.
Alte preparate injectabile folosesc colagen bovin sau uman.
Marirea buzelor cu grasime este o procedura constand in injectarea grasimii la nivelul buzelor utilizand o canula speciala. Procedura are loc cu anestezie locala, chirurgul recolteaza grasimea de obicei de la nivelul abdomenului, o prepara si o introduce la nivelul buzelor prin incizii minime la colturile gurii. Rezultatul persista aproximativ 4-9 luni in functie de persoana, de cantitatea injectata si calitatea tehnicii chirurgicale ( a prepararii grasimii).
Exista la ora actuala multiple posibilitati de marire (augmentare) a buzelor, dar marirea folosind grasime proprie ramane cea mai inofensiva, putin costisitoare si cu rezultat foarte bun. Dupa augmentarea cu grasime buzele capata un aspect marit de volum, frumos conturate, deosebit de senzuale si cu un rezultat persistent pentru o perioada lunga de timp.
Procedura este nedureroasa, se realizeaza sub anestezie locala, nu necesita internare si nici nu implica complicatii legate de intoleranta organismului la materialul injectat. Dupa augmentarea buzelor cu grasime proprie este posibila aparitia unor discrete echimoze la nivelul buzelor asociate cu un edem moderat si usoara hipersensibilitate locala.
Toate aceste fenomene se remit in cateva zile iar rezultatul deosebit se mentine pentru o perioada de 6-9 luni cand se recomanda repetarea procedurii pentru persistenta rezultatului. Aceasta procedura (marirea cu grasime) este foarte bine tolerata de pacienta deoarece grasimea proprie injectata nu da fenomene de respingere.
Marirea buzelor cu preparate permanente se poate face cu fillere sau cu implante.
Din categoria implantelor fac parte Goretex-ul, Softderm, Alloderm. Introducerea lor sa face cu anestezie locala. Goretex-ul este mai dur ca si consistenta decat celelalte doua, fiind derivat de PTFE (politetrafluoroetilena). Allodermul este preparat dermic purificat iar softdermul este ultima generatie, ambele avand o consistenta mai moale. Principalul avantaj al acestor preparate este, dupa cum le spune si numele, ca sunt permanente, dar, ca in cazul oricaror alte implante pot prezenta complicatii ( extruzie-rejactarea lor, infectii, migragrea implantului, aparitia de noduli granulomatosi).
Cateva masuri de precautie trebuie respectate inaintea efectuarii procedurii:
-
- tratamentul cu antiinflamatorii (indometacin, fenilbutazona, diclofenac), anticoagulante (heparina, trombostop, etc.), medicamente homeopate (spirulina, gingko biloba) trebuie intrerupt cu doua saptamani inainte
- trebuie sa nu existe infectii la nivelul buzelor sau cavitatii bucale (inclusive herpes care trebuie tratat inaintea efectuarii interventiei)
- daca exista tratamente in desfasurare ele trebuie aduse la cunostinta chirurgului plastician inaintea efectuarii interventiei
Recuperarea dupa augmentarea buzelor este foarte rapida, pacienta (ul) putandu-si relua activitatea imediat dupa interventie daca se utilizeaza preparate injectabile pe baza de acid hialuronic. Daca augmentarea se realizeaza cu grasime sau implante, recuperarea poate dura cateva zile. Dupa realizarea pocedurii este recomandata aplicarea de gheata pentru circa 15 minute si se indica evitarea aplicarii produselor cosmetice timp de 2 -3 zile. Buzele vor fi edematizate timp de 48-72 ore (in special in cazul introducerii grasimii), pot apare echimoze, discomfort, senzatie de amorteala la nivelul buzelor. Aceste simtome pot dura in cazul utilizarii grasimii sau implantelor pana la 2- 3 saptamani.
Complicatiile, ca in orice interventie chirurgicala pot apare, desi sunt rare: sangerari, infectii, asimetrii, aparitie de noduli.
Iata mai jos o lista completa a instructiunilor pe care pacientii trebuie sa le respecte dupa interventia de marire a buzelor:
-
- Este recomandata o dieta usoara in prima saptamana dupa operatie, bazata mai mult pe lichide si alimente fluide.
- Incercati sa limitati miscarile buzelor pentru primele 3 zile postoperator.
- Aplicati comprese cu gheata pe buze primele 3 zile de la interventie.
- Pastrati igiena normala a dintilor si cavitatii bucale.
- Dormiti cu capul usor ridicat in prima saptamana.
- Aplicati unguent cu vaselina sau crema hidratanta pe buze in primele 6-7 zile.