Schimbare implanturi

Revizia implanturilor este necesara pentru :
  • remedierea simptomelor determinate de complicatiile augmentarii mamare (contractia capsulara, malpozitia implantului, ruptura implantului)
  • imbunatatirea aspectului sanilor daca implantele initiale prezentau falduri, sau erau malpozitionate

Unele paciente prefera indepartarea definitiva sau temporara a implantelor, in timp ce altele aleg schimbarea acestora.

In cazul contractiei capsulare, implantul se afla sub presiunea tesului fibros care se formeaz in jurul implantului. Apare initial discomfort dupa care durere la nivelul sanului. Implantul este deformat iar sanii capata un aspect nenatural.

Implantele ce prezinta contractie capsulara sau care prezinta falduri, cele care se simt sub piele, cele malpozitionate, alunecate pot fi inlocuite cu altele de dimensiuni diferite (sau aceleasi), de texturi diferite, in buzunare diferite, daca medicul considera necesar.

In cazul contractiei capsulare, capsula ce inconjoara implantul este indepartata partial sau total, se efectueaza o hemostaza minutioasa si implantul este schimbat cu altul intordus in acelasi buzunar sau in altul (daca de exemplu initial implantul fusese introdus subglandular, ulterior el va putea fi introdus subpectoral).

Young female patient wearing hospital gown choosing breast implants, Canon 1Ds mark III
implant1

Indepartarea definitiva a implantelor produce aceleasi traume psihologice ca si o mastectomie. De aceea este preferata inlocuirea implantelor.

Dupa indepartarea implantelor pielea sanului care a fost intinsa de catre implant va atarna, si ar putea fi necasara o mastopexie, ceea ce implica mai multe cicatrici. Complicatiile care pot pare dupa indepartarea/ schimbarea implantelor sunt : sangerari, infectii, anestezie la nivelul complexului areolo-mamelonar, atrofia glandei mamare, deformari ale cutiei toracice aparute in urma presiunii exercitate de catre implante.

Cicatricile keloide apar mai frecvent in anumite zone (torace anterior, spate, umeri, lobulul auricular) . Persoanele cu tenul mai inchis la culoare si copiii sunt mai predispusi la a dezvolta cicatrici keloide. Cicatricile keloide sunt destul de greu de tratat din cauza ca au o tendinta foarte mare de recurenta.

SFATURI PENTRU A MINIMALIZA POSIBILITATEA OPERATIEI DE REVIZIE A IMPLANTELOR:
  • informati-va foarte bine asupra operatiei de augmentare mamara
  • urmati cu atentie toate instructiunile pre- si post-operatorii
  • trebuie sa aveti asteptari realiste asupra rezultatelor

Indepartare implantelor este indicata pacientelor care nu sunt multumite cu rezultatul augmentarii mamare sau atunci cand apar complicatii, ca de exemplu infectii, rupturi ale implantelor.

De obicei operatia de indepartare a implantelor dureaza mai putin decat cea de inlocuire a implantului care necesita indepartarea sau modificarea capsulei.