Reductia mamara

Reductia mamara este operatia prin care se indeparteaza grasimea, tesutul glandular si pielea aflate in exces pentru a se obtine un san cu dimensiuni adecvate corpului . Sanii cu dimensiuni foarte mari determina femeilor atat probleme fizice, de sanatate cat si probleme psihice. Pe langa aspectul estetic inadecvat, pacientele prezinta dureri si discomfort. Greutatea unor sani cu dimensiuni excesive impiedica o viata activa normala, problemele emotionale implicate fiind la fel de importante ca si cele fizice. Daca sanii atarna dar pacienta este fericita cu dimensiunea lor cand poarta un sutien, atunci este candidata la ridicarea sanului (mastopexie). Daca insa pacienta simte ca sanii atarna si greutatea acestora ii produc dureri de spate si de gat, sutienul lasa amprenta bretelelor pe umeri , ii este greu sa gaseasca haine pe masura si sanii o impiedica in efectuarea diferitelor activitati fizice, inclusiv sportul, atunci este candidata pentru reductie mamara.

Fumatul trebuie oprit cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie intrucat nicotina impiedica ajungerea oxigenului la celule si astfel este intarziata vindecarea. Unii chirurgi indica administrarea unor tablete cu arnica 10-14 zile inainte de operatie pentru a diminua edemul si echimozele postoperator. Se vor evita de asemenea, aspirina si anti-inflamatoarele nesteroidiene, medicatia homeopata (spirulina, gingko biloba), vitamina E, intrucat toate acestea cresc riscul de sangerare intr- si postoperator.
Pacienta nu trebuie sa manance si sa nu bea nimic cu 6 ore inainte de operatie.
Medicul va va indica, pe langa efectuarea analizelor curente, si o mamografie, pentru a vedea starea prezenta , dar si ca reper pentru viitor.
Operatia de reductie mamara nu creste riscul de cancer, ci, dimpotriva il scade prin excizia tesutului mamar!
Va trebui sa aranjati cu o ruda sau un prieten sa va ia acasa dupa operatie si eventual sa stea cu dumneavoastra in primele 2 zile.

Operatia se efectueaza cel mai frecvent intr-un spital sau o clinica sub anestezie generala. Medicul chirurg va efectua foarte atent si minutios desenele preoperator cu markere care nu se sterg. Vor fi atent analizate marimea si forma sanului, calitatea pielii, pozitia areolei si mamelonului. Vor fi luate fotografii. In functie de marimea sanului, inciziile pot fi mai scurte sau mai lungi. Astfel, o incizie va exista in toate cazurile in jurul areolei. In cazurile in care sanul este moderat marit se poate apela doar la o incizie verticala alaturi de cea periareolara. Exista si cazuri in care incizia verticala poate fi utilizata si pentru reductii mai mari. Cand sanul este mare spre foarte mare, inciziile clasice sunt in jurul areolei, verticala si orizontala in santul inframamar. La situatia ultima prezentata, exista variante in functie de cantitatea de tesut mamar si de piele care exita in plus si de tehnicitatea chirurgului; astfel, incizia orizontala poate fi mai scurta decat de obicei sau poate fi prezenta doar in lateral (incizii in “L” sau “J”).

Areolele vor fi micsorate si simetrizate iar pielea de deasupra mamelonului va fi adusa dedesubt pentru a remodela sanul. Operatia se bazeaza pe excizia glandei si pielii in exces odata cu ridicarea mamelonului si areoplei pe diferite lambouri care le asigura viabilitatea. Daca sanii sunt giganti (gigantomastie), atunci pediculul care s-ar putea forma este prea lung si nu ar putea asigura viabilitatea complexului areolo-mamelonar; in aceste cazuri extreme se indica recoltarea areolei cu mamelonul impreuna si reaplicarea lor la sfarsitul operatiei ca grefe libere, ceea ce implica pierderea capacitatii mamelonului de a mai simti si de a mai alapta, de asemenea nu va mai prezenta erectie. Toate aceste dezavantaje nu sunt prezente in tehnicile clasice de reductie mamara. Uneori chirurgul considera necesar sa asocieze si o lipoaspiratie in partile laterale si spre axila unde exista tesut grasos in exces. Operatia este relativ lunga, fiind minutioasa si depinzand de marimea sanilor pre-operator cat si de tehnica folosita; in general dureaza intre 2 si 4 ore. Este posibil ca in timpul operatiei sa se foloseasca drenuri aspirative pentru indepartarea sangelui. Pacienta trebuie in general sa ramana internata macar o zi .

In primele 2-3 zile dupa operatie este indicat repausul la pat. Miscarea usoara in salon si plimbarile scurte sunt indicate chiar de a doua zi dupa operatie. Sanii vor fi tumefiati si eventual vor prezenta echimoze. Se evita aplecatul si ridicatul lucrurilor, acestea putand determina edem si sangerare. Edemul va fi maxim a 2-a , a 3-a zi, dupa care va incepe sa se diminueze. Echimozele dispar in 7-10 zile. Mentinerea jumatatii superioare a corpului ridicata ajuta la diminuarea edemului.
Pacienta va trebui sa poarte o bustiera permanent primele 45 zile, ulterior macar noaptea inca 2 saptamani. Firele se extrag la 14 zile (in general se folosesc fire resorbabile care fie nu necesita indepartare, fie le sunt taiate doar capetele). Activitatile usoare pot fi reluate in cateva zile (2-3), desi un oarecare discomfort este posibil.
In general este bine sa evitatia ctivitatile fizice mai intense pentru primele cateva saptamani dupa operatie. Dupa orice operatie este importanta reluarea activitatilor zilnice cat mai repede posibil (de exemplu dusul la toaleta singur sau cativa pasi prin camera). Aceasta activitate este minimul necesar pentru a preveni formarea cheagurilor la nivelul membrelor inferioare. Exercitiile fizice intense (jogging, ridicari de greutati) trebuiesc evitate cateva luni.
Inciziile vor mai dure la palpare si mai rosii cateva luni (2-3) dupa care vor deveni mai palide si mai moi; in timp se pot albi si pot diminua considerabil. Zona mai predilecta a forma cicatrici vicioase este partea interna a cicatricii orizontale. Pentru protectia acestor cicatrici se utilizeaza creme speciale cicatrizante, folii cu silicon, injectii cu triamcinolon. Se evita expunerea cicatricilor la soare timp de 9 luni, moment in care se poate spune ca cicatricile sunt mature si cu aspect relativ definitiv. Ele nu vor dispare niociodata, dar, din fericire pot fi usor ascunse de imbracaminte.
Se va observa ca dupa operatie sensibilitatea la nivelul mamelonului si areolei nu mai este aceeasi, fiind diminuata. Acest lucru este de obicei temporar, dar vor trebui sa treaca cateva luni, uneori chiar un an pana la reluarea sensibilitatii. In timp sanii vor capata si un aspect mai natural.
Activitatea sexuala trebuie evitata pentru 2 saptamani, iar eventualele traumatisme la nivelul sanilor trebuie evitate cel putin 6 saptamani.

Marimea si forma sanilor (mai mici si mai fermi) ar trebui sa ramana relativ constanta atata timp cat nu acumulati sau pierdeti mult in greutate si cat nu ramaneti insarcinata. Cu toate acestea gravitatea si varsta isi vor spune cuvantul, ceea ce inseamna ca dupa mai multi ani s-ar putea sa aveti nevoie de un lifting al sanilor, datorita fapului ca ei se lasa in timp.
Operatia de micsorare a sanilor are de cele mai mule ori un efect spectaculos asupra pacientelor. Este ncesara o oarecare perioada de timp pentru a se adapta cu noua imagine. Operatia este una dintre operatiile estetice care aduce satisfactie maxima pacientelor.

  • infectia
  • sangerarea
  • cicatrici vicioase – pot fi revizuite ulterior
  • necroze cutanate
  • modificari ale sensibilitatii mamelonului
  • neregularitati la nivelul sanului sau asimetrii- se pot rezolva ulterior
  • posibilitatea (in cazul grefei libere de areola si mamelon) pierderii capacitatii de alaptare
  • necroza partiala/totala a mamelonului sau areolei
    necroza tesutului gras profund cu infectie sau formarea unor noduli duri.
  • In urma operatiei exista posibilitatea ca alaptarea sa fie limitata; trebuie sa discutati cu medical un eventual plan de a avea un copil.
  • Interventia poate fi efectuata la orice varsta, dar indicatia cea mai buna este in momentul cand sanii sunt maxim dezvoltati.
  • Sarcina, cat si modificarile importante in greutate pot altera rezultatul operatiei.
  • Rezultatele mamoreductiei pe termen lung sunt foarte bune; pacientele se simt mult mai usurate si cu mult mai multa incredere de sine; cu toate acestea in timp, sanii se mai pot lasa datorita varstei, gravitatiei, modificarilor in greutate si modificarilor hormonale.