Otoplastie(ureche)

Alaturi de nas, urechile sunt structurile cele mai proeminente ale fetei noastre. Malformatiile urechilor sunt greu de ascuns iar jena si complexele psihice determinate de aceste malformatii duc la pierderea increderii in sine si subestimare.

Beneficiile otoplastiei sunt atat estetice cat si psihologice. Otoplastia poate corecta urechile prea mari, prea mici sau diferinte variante de urechi decollate ( “clapauge”).

Beneficiile psihologice aduse de otopalstie sunt impresionante. Multi oameni cu malformatii congenitale sau dobandite ale urechilor sunt tinta privirilor si criticilor zilnice ale celorlalte persoane . In special copiii de varsta scolara sunt subiectul glumelor colegilor asupra formelor si dimensiunilor urechilor. Studiile au aratat ca persoanele cu urechi malformate au o incredere in sine mult scazuta comparative cu restul populatiei. Copiii in general devin personalitati introvertite si prezinta probleme de comportament greu de corectat ulterior in viata. Din fericire, s-a dovedit faptul ca otoplastia poate imbunatati considerabil , chiar modfica complet aceste fapte. Oamenii din jur se vor putea concentra asupra persoanei, sin u asupra urechilor malformate. Pentru cei mai multi pacienti , sentimental de frustrare dispare in momentul cand panasmentul este dat jos iar pacientul este lasat sa se uite in oglinda. Pacientii afirma in aceste momente ca se simt transformati complet, ca se pot reintegra in viata sociala si isi pot face prieteni.

In jurul varstei de 3 ani urechea atinge in dezvoltare aproximativ 85 % din dimensiunile sale finale. Se considera ca urechea este complet dezvoltata in jurl varstei de 5-6 ani, deci aceasta este varsta minima la care este indicata interventia corectoare (este recomandat a se corecta urechile inainte de intrarea la scoala pentru evitarea “rautatilor” din partea colegilor si a complexelor psihice pe care copiii le dezvolta usor la aceasta varsta).

Procedura este sigura, cu putine complicatii, in schimb aduce benefice maxime pacientilor.

Dupa stabilirea deciziei in famile (de obicei) de a se supune operatiei , familia trebuie sa discute cu copilul si sa i se spuna (in masura posibilitatilor de intelegere, in functie de varsta acestuia) acestuia cat mai multe detalii postoperatorii si recuperatorii.
Aspirina trebuie evitata cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie. In cazul adultilor este indicate oprirea fumatului, sau macar diminuarea considerabila a acestuia.

Pacientul nu trebuie sa manance si sa nu bea nimic cu 6 ore inainte de operatie. Este bine ca baietii/barbatii sa aibe parul cat mai scurt , iar femeile sa prinda parul la spate. Cu o seara inainte se va spala parul foarte bine.

Operatia se face sub anestezie generala la copii, respective sub anaestezie locala potentate la adulti.

Incizia este realizata in spatele urechii, in santul retroauricular. Se decoleaza pielea si apoi se modifica cartilajul. Excesul de piele este indepartat iar incizia suturata. Daca este necesar, urechea este si repozitionata mai aproape de cap (metoda Furnas)
Modificarea cartilajului se poate face fie prin incizii partiale ale acestuia pentru a-i modifica forma, fie prin utilizarea unor fire neresorbabile care permit obtinerea diverselor forma lipsa (metoda Mustarde).

Operatia dureaza in general 1 ½-2 ore in functie de complexitatea procedurii.

Alte proceduri constau in miscorarea dimensiunilor urechilor , respective ale lobulului auricular , sau repozitionarea unui lobul care protruzioneaza.

Unul dintre marile avantaje ale procedurii este ca recuperarea este rapida si fara complicatii in majoritatea cazurilor. In cazul otoplastiei recuperarea este poate cea ia rapida din taote interventiile chirurgiei estetice ,bandajele fiind indepartate complet dupa aproximativ o saptamana. Rezultatele sunt imediat vizibile, desi edemul postoperator poate dura 2-3 luni.

Dupa indepartrea bandajelor, pacientul va trebuie sa poarte o bentita pentru cel putin 2 saptamani (recomandam o luna), si mai ales noaptea, cand exista riscul cel mai mare ca urechile sa isi piarda forma. Este foarte important ca bentita s nu stranga prea tare, existand risul de aparitie a leziunilor la nivelul urechilor.

Reluarea activitatilor zilnice in cazul adultilor se poate face in cateva zile (2-3). Copiii se pot intoarce la scoala dupa aprocimativ o saptamana, dar trebuie sa aiba grija sa nu se loveasca . Urechile vor fi amortite pentru cateva saptamani, de aceea trebuie evitate traumatismele, ca si uscarea parului cu foenul care ar putea produce o caldura prea mare ce poate leza urechile. Trebuiesc evitate razele solare pentru cel putin 3 luni.

Rezultatele operatiei de otoplastie trebuie sa fie permanente. Exista cazuri, cand dupa mai multi ani datorita relaxarii firelor, urechile se mai lasa putin. Din aceasta cauza, unii chirurgic sunt adeptii hipercorectiei.

Iata mai jos o lista completa a instructiunilor pe care pacientii trebuie sa le respecte dupa operatia de otoplastie:

    1. Este recomandat sa aveti pe cineva langa dumneavoastra in primele 2 zile intrucat va veti simti putin ametit. Este bine sa nu va dati singur jos din pat primele dati.
    2. Incepeti a mergeti cat mai repede dupa operatie. Cat timp stati in pat miscati-va genunchii si gleznele cat mai frecvent. Asezati-va picioarele ridicate pe 2-3 perne. Nu le tineti incrucisate deoarece in aceasta pozitie creste riscul de tromboza.
    3. Inspirati profund de cate 15-20 ori cat mai des posibil pentru oxigenarea plamanilor.
    4. Este foarte important sa NU FUMATI.
    5. Incepeti in prima zi cu o alimentatie usoara urmand ca in zilele urmatoare sa treceti progresiv la alimentia dumneavoastra normala.
    6. Incercati sa limitati miscarile faciale (rasul, mestecatul) cat mai mult posibil in prima saptamana.
    7. In prima saptamana veti purta o fasa elastica pusa de catre medicul dumneavoastra. Ulterior este recomandat sa purtati o bentita elastica timp de 2 saptamani minim zi si noapte.
    8. Va veti putea spala pe cap cu sampon de copii dupa ce medicul va va indeparta pansamentul. Crustele existente la nivelul inciziilor vor cadea singure, dar dupa mai multe dusuri. Lasati-le sa cada singure si nu le indepartati Dumneavoastra, intrucat exsta riscul de sangerare. Nu utilizati fixativ sau gel pe par o saptamana dupa indepartarea firelor. Puteti spala fata cu un sapun hidratant (eventual de copii) si puteti utiliza o crema de fata hidratanta, eventual care contine vitaminele A si E.
    9. Va puteti usca parul cu foenul setat pe aer rece si nu cald.
    10. Vopsirea parului trebuie amanata cel putin 3 saptamani dupa operatie cand vindecarea este completa si nu mai exista cruste.
    11. Activitatea normala poate fi reluata dupa 3 saptamani de la operatie dar efortul fizic (care implica un puls mai mare de 100 batati pe minut) trebuie evitat pentru inca o saptamana.
    12. Cicatricile si zonele cu echimoze pot fi masate usor si unse cu creme cicatrizante indicate de catre medicul dumneavoastra. In general este bine ca cicaricile sa fie unse de 2 ori pe zi timp de 6 luni incepand de la 3 saptamani dupa operatie. Aceasta ajuta la maturarea si inmuierea cicaricilor, dandu-le un aspect cat mai bun. Zonele cu echimoze pot fi unse cu geluri ce contin heparina sau arnica. Vitamina A si E, cat si aloe vera, pot contribui de asemenea la aspectul mai bun al cicatricilor si al pielii.
    13. Cicatricile nu trebuiesc expuse la soare timp de 9 luni! Expunerea lor la soare in aceasta perioada risca hiperpigmentarea lor definitiva. Utilizati factor de protectie mai mare de 20 contra razelor ultraviolete atat A cat si B chiar si in zilele innourate.
    14. Daca faceti febra (temperatura corpului mai mare de 38 grade), si observati ca inciziile sunt rosi, calde si dureroase, anuntati imediat medicul.
    15. Nu purtati pulovere care se trag pe gat pentru primele 3 saptamani dupa operatie intrucat este periculos pentru inciziile din jurul lobulului urechii.
    16. Edemul postoperator va diminua in timp iar rezultatul final va putea fi apreciat la aproximativ 3 luni.

Ca orice alta operatie, si operatia de otoplastie implica risucri, putand apare in orice moment diverse complicatii care trebuiesc prevenite si tratate. Printre acestea se numara:

    • infectia, este tratata de obicei cu antibiotice
    • aparitia hematonului, fie se rezolva spontan, fie trebuie drenat, in cazurile mai grave trebuie reintervenit chirurgical
    • corectie inadecvata
    • hipercorectie
    • distorsionari ale conturului
    • asimetrii
    • revenirea formei initiale (recurenta), datorata ruperii unui fir; urmarea instructiunilor postoperatorii date de catre medic reduce mult acest risc

Efectele adverse apar in mod normal, sunt temporare si dispar in timp; ele sunt mai intense sau mai putin intense in functie de pacient si fac parte din perioada de recuperare si vindecare normala.

    • echimoze minime
    • edemul
    • usor discomfort
    • senzatie de mancarime (datorata firelor), este important a supraveghea copilul , intrucat frecarea excesiva a urechilor poate duce la rupture firelor si compromiterea rezultatului
    • senzatia de urechi amortite, poate dura cateva luni pana la regenerarea nervilor si recuperarea completa; trebuie evitate in aceasta perioada razele solare ca si expunerea la temperature scazute, intrucat urechiole pot degera sau se pot arde fara ca pacientul sa realizeze