Informatii generale

Conturarea corporala este termenul utilizat pentru diferite tipuri de interventii chirurgicale cosmetice. Cuprinde lipoaspiratia, proceduri de lifting (ridicare) a diferitelor parti ale corpului (lifting de coapse, brate, sani), abdominoplastia, dar si proceduri de micsorare sau marire a sanilor..

Liftingul corporal este indicat atunci cand pielea din anumite parti ale corpului devine in exces si incepe sa atarne. Procedeul consta in indepartarea pielii aflate in exces si intinderea celei ramase. Pe masura ce avansam in varsta pielea isi pierde din elasticitate si tonus si, ca urmare a fortei de gravitatie dar si datorita pierderii tesutului subcutan , ea incepe sa atarne. Acelasi lucru se intampla si atunci cand o persoana pierde mult in greutate: pielea aflata in plus nu se mai poate adapta si mula pe noua figura mai slaba. In aceste cazuri, singurul tratament eficient este cel de remodelare corporala care poate indeparta pielea aflata in plus.

Procedurile de reconturare corporala nu pot inlocui, bineinteles , exercitiile fizice si un stil de viata si de alimentatie sanatos. Ele nu trebuie in nici un caz confundate cu proceduri de slabire corporala. Aceste proceduri practic nu duc la pierderea in greutate (sau daca aceasta se intampla, este doar un efect adiacent); ele modeleaza corpul si indeparteaza depozitele de grasime si piele din zonele unde practic exercitiile fizice si dieta nu pot actiona. Regula de baza pentru operatia de lipoaspiratie este ca pacientul trebuie sa fie in limita a 20% din greutatea ideala. Similar, operatiile de lifting corporal si abdominoplastie se adreseaza persoanelor care au pierdut mult in greutate, nefiind in nici un caz indicate persoanelor obeze ca metoda de slabit!

Astazi din ce in ce mai multe persoane obeze slabesc prin procedurile de chirurgic bariatrica, ca urmare si procedurile de lifting corporal devin din ce in ce mai raspandite.