Tratamentul ridurilor

Pe masura ce trec anii pielea noastra imbatraneste. Primele semen care apar sunt ridurile fine din jurul ochilor si obrajilor care se accentueaza atunci cand zambim sau radem. Aceste riduri se adancesc progresiv si apar altele noi. Inainte de a va decide asupra unui anumit tratament pentru riduri, este bine sa intelegeti diferenta intre tipurile de riduri si factorii care le produc. Numai intelegand cauza ce determina aparitia unu anume rid, se poate decide alegerea unui tratament correct.

 

Exista trei tipuri de riduri: dinamice, statice si asa numitele riduri-falduri.

 

Ridurile dinamice sunt determinate de catre contractia muschilor aflati imediat sub piele. Fiecare contractie a muschiului determina strangerea pielii si formarea de linii ce au directie perpendiculara pe directia fibre musculare. Localizarea cea mai frecventa a ridurilor dinamice este intre sprancene, orizontale pe frunte si la nivelul colturilor externe ale ochilor- asa numitele riduri “laba gastei”. Se poate  astfel deduce ca paralizarea sau cel putin reducerea fortei muschilor va determina diminuarea aspectuli ridurilor sau chiar prevenirea formarii lor daca muschii sunt paralizati inaintea formarii ridurilor initial. Unii muschi pot fi paralizati pentru totdeauna prin intermediul interventiei chirurgicale sau in combinatie cu blefaroplastie, un lifting al sprancenelor sau un lifting frontal. O alta metoda  o reprezinta injectarea de toxina botulinica care scade activitatea musculara pentru 3-6 luni, timp in care ridurile sunt diminuate sau nu se mai formeaza deloc.

 

Ridurile statice sunt datorate pierderii elasticitatii pielii. Distrugerea fibrelor elastice are drept cauza expunerea prelungita la soare, fumatul, o alimentatie deficitara, factorul genetic (fibre elastice slab sau anormal dezvoltate) sau o contractie prelungita a fibrelor musculare care permanentizeaza ridurile dinamice. Ridurile statice sunt vizibile indiferent de contractia muschiului, deci chiar si cand acesta nu se contracta. Aspectul este de riduri numeroase la nivelul fetei, in aproape toate directiile in jurul ochilor si pe obraji. Tratamentul eficient pentru aceste tipuri de riduri este cel care se bazeaza pe indepartarea pielii distruse sau cele care cresc grosimea pielii. Laserul si peelingurile chimice indeparteaza pielea distrusa si stimuleaza formarea de colagen nou, imbunatatind elasticitatea pielii. Cremele si unguentele care contin vitamina A (Tretinoin) , vitamina C sau factor de crestere a colagenului sunt utile pentru mentinerea elasticitatii si tonusului pielii. Bineinteles, evitarea expunerii directe la razele ultraviolete si folosirea cremelor protectoare sunt esentiale in prevenirea imbatrinirii pielii si a aparitiei cancerului cutanat. Tratamentele cu lumina intens pulsata se bazeaza pe imbunatatirea grosimii pielii si stimularea sintezei de collagen nou.

 

Al treilea tip de riduri, denumit ridurile sub forma de falduri sunt datorate alunecarii structurilor faciale sub actiunea gravitatiei , ducand la formarea de riduri adanci , ca de exemplu ridurile din santurile nazo-labiale. In cazul acestor tipuri de riduri, singurul tratament corector este operatia de lifting facial sau cervico-facial. Tratamente alternative, dar  nu permanente sunt umplerea acestor riduri adanci cu substante bazate pe acid hialuronic sau collagen sau cu grasime proprie.

 

Cei mai multi oameni prezinta o combinatie a celor trei tipuri de riduri odata cu avansarea in varsta. Indiferent de tipurile de riduri pe care le aveti, exista solutii pentru aproape toate, solutii pe care le puteti gasi impreuna cu medicul specialist.

 

Multe dintre produsele existente astazi pe piata promit sa reduca ridurile. Unele dintre ele au un success limitat dar multe nu au de fapt nici un efect.

 

Pielea imbatraneste de-a lungul intregului corp dar cel mai mult la nivelul zonelor expuse la soare. Modificarile aduse de soare includ uscaciunea pielii, pigmentari, atofia tsutului subcutan, ceea  ce duce la pielea in exces si ridurile.

 

Cele mai multe riduri apar pe partile corpului cele mai expuse la soare: fara, gatul, fata dorsala  a mainilor.

 

Ridurile se impart in doua categorii: ridurile fine si cele profunde.

 

Factorii care determina aparitia ridurilor:

  • expunerea la soare

  • fumatul

  • pielea alba, care se arde usor la soare

  • ereditatea (in unele familii ridurile sunt mai frecvente)

Exista in ziua de astazi foarte multe tratamente puse la dispozitia celor care vor sa isi imbunatateasca aspectul pielii, atat de multe incat devine foarte dificil de ales intre ele, si mai ales confuz. Cel mai bine este sa va prezentati la o consultatie cu un medic de specialitate pentru a vedea care este tratamentul cel mai bun pentru dumneavoastra.

Iata mai jos o lista a celor mai importante tratamente existente astazi pentru ameliorarea ridurilor

Cremele bazate pe vitamina A pot reduce ridurile fine, hidrateaza pielea si stimuleaza snteza de collagen. Ele trebuiesc aplicate in functie de prescriptia medicului intrucat expunerea concomitenta la soare puate da nastere unor pigmentari neplacute. Cremele care se gasesc pe piata  si care contin acizi retinoic, alfa- hidroxi, antioxidanti, coenzima Q10 amelioreaza in mod limitat ridurile intrucat au o concentratie scazuta de ingredienti. Rezultatele, daca exista, sunt limitate si pe termen scurt.

Sunt tratamente rapide, non-invazive oferite de diferiti cosmeticieni si constau in microdermabrazii (se indeparteaza mai putine straturi ale pielii decat in dermabrazie, recuperarea este mai rapida dar sunt necesare tratamente repetate pentru a mentine aspectul obtinut), peelinguri chimice (aplicarea de crème bazate pe diversi acizi care distrug straturile superficiale ale pielii, pileea care se reface fiind mai neteda si cu mai putine riduri, recuperarea insa dureaza cateva saptamani) , mezoterapie. Sunt utile pentru obtinerea unu look cu aspect mai odihnit , cu toate acestea nu modifica foarte mult decat aspectul ridurilor foarte foarte fine.

Dermabrazia

Este un procedeu chirurgical prin care se indeparteaza straturile superficiale ale pielii cu ajutorul unei perii dure invartite cu ajutorul unui motor. Imedat dupa operatie pielea va fi rosie si va exuda. Recuperarea se face in aproximativ 2 saptamani pana cand pielea nou formata va avea un aspect normal.

Tratamentul cu laser

Laserul ajuta la diminuarea ridurilor fine de la nivelul fetei, a petelor maro, teleangiectaziilor ca si la usoara intarire a pielii. Exista multe varietati de laser care se pot aplica , fiecare cu o indicatie specifica pentru un anume tip de patologie. Principiul de actiune consta in distrugerea epidermului si actiunea de stimulare a sintezei fibrelor de collagen si elastina la nivelul dermului. Pielea care se formeaza este mai neteda si cu tonus mai ridicat. Tratamentul cu laser cu lumina intens pulsata si cel cu radiofrecventa sa bazeaza pe acelasi principiu, sunt mai putin invasive, dar si rezultatele sunt mai limitate, necesitand mai multe sedinte.

Liftingul facial / cervico-facial / frontal

Este singurul tratament eficient pentru ridurile frontale adanci, cele de la nivelul obrajilor si nazo-geniene adanci. Recuperarea este,  intr-adevar de mai lunga durata, dar si rezultatele sunt cele mai bune  si de lunga durata (efectul unui lifting cervico-facial se mentine intre 5 si 10 ani).

Constau fie in injectii cu toxina botulinica pentru ridurile fine de miscare de la nivelul fruntii, intre sprancene sau cele din jurul ochilor, fie in injectii cu diverse fillere pentru ridurile mai profunde de pe fata.

Iata cateva dintre substantele injctabile utilizate in ameliorarea aspectului ridurilor:

Denumire

Substanta continuta

Ariile unde actioneaza

Durata de actiune

Botox, Dysport

Toxina botulinica purificata

Riduri dinamice de pe frunte, coltul ochiului, intre sprancene,

Transpiratie excesiva-palme,plante,axile

4-6 luni

pana la 1 an

ZYDERM

ZYPLAST

Colagen bovin

Riduri fine

Riduri mai profunde

2-3 luni

Cosmoderm

Cosmoplast

Colagen uman purificat

Ridurile de la nivelul fetei

2-3 luni

Radiesse

Calciu hidroxiapatita suspendata in particule de acid hialuronic

Riduri mai profunde, cicatrici acneice

Pana la 1 an

Restylane

Acid hialuronic

Riduri de diverse tipuri

Marire buze

6-9 luni

3-6 luni

Juvederm

Acid hialuronic

Riduri moderate spre profunde santuri nazogeniene, in jurul gurii

4-9 luni

SCULPTRA

Acid poli-L lactic

Pierdere de volum la nivelul obrajilor, periocular (ochi infundati)

Pana la 2 ani

Perlane

Acid hialuronic

Riduri fine, buze

3-6 luni

Grasime proprie

Pierdere de volum, depresiuni, riduri adanci

3 luni-1 an

Artefill

Microsfere PMMA 20%, colagn bovin purificat 80%

Riduri la nivelul fruntii, ochilor, gurii, santuri nazolabiale

permanent

Cele mai utilizate si mai populare fillere dormice

Sunt cele bazate pe acid hialuronic (Restylane, Perlane, Hylaform, Juvederm, Puragen). Acidul hialuronic este o substanta care se gaseste peste tot in organsimul nostru. In aceste substante el este sintetizat artificial si odata introdus, el absoarbe multa apa, ducand la umplerea ridurilor sau buzelor in care a fost introdus. Este cel mai utilizat intrucat reactiile adverse sunt foarte putine (edem, roseate la locul injectarii), este usor de administrat, usor maleabil si controlabil, nu este toxic.

Fillere bazate pe collagen

Sunt de asemenea utilizate pentru a diminua ridurile. Colagenul poate fi bovin sau uman, inalt purificate.

Pentru ridurile profunde

Se utilizeaza Radiesse sau Sculptra a caror actiune poate dura pana la 2 ani.

ACID HIALURONIC CROSS-LINKAT
Acidul hialuronic cross-linkat are o persistenta mai mare in tesuturi si deci un efect mai indelungat. Rezultatul se datoreaza sintezei de colagen natural si constituirii unei matrice dermice ce asigura un efect de durata dupa injectarea acestui produs.

El poate fi folosit pentru corectia ridurilor faciale: nazogeniene, verticale dintre sprincene, pentru corectia unor mici imperfectiuni de la nivelul fetei (umplerea unor mici defecte).
Produsul este perfect tolerat de organism, este lent resorbabil avind un efect intre 9-18 luni.

Injectarea produsului se face cu anestezie locala, recuperarea este imediata nefiind necesara internare.

Dupa injectare poate apare local un edem moderat si o usoara roseata care dispar in urmatoarele 24-48 ore.

Intervalul de timp dupa care este necesar a se repeta injectarea depinde de mai multi factori: textura tegumentara, stilul de viata, varsta, locul injectarii si desigur cantitatea de filler ce se injecteaza.
Rezultatele injectarii sunt imediate, dupa procedura fiind posibila reluarea activitatii.

INJECTAREA DE GRASIME
Injectarea de grasime este utilizata pentru tratarea ridurilor mai grosiere (glabelare, santuri nazo-geniene).
Implica aspirarea grasimii din alta parte a corpului, deci o intervientie mai laborioasa. Rezultatele sunt insa mai durabile.

INJECTAREA TOXINEI BOTULINICE
Injectarea toxinei botulinice este utilizata pentru estomparea ridurilor frontale, din jurul ochilor (laba gastei). Efectele dureaza pana la 6 luni.

INFORMATII GENERALE
Dysport este un medicament folosit de multi ani cu success in neurologie, pediatrie, oftalmologie, avand la baza un produs biologic de uz uman comercializat sub forma de solutie injectabila. In tratamentul estetic corector se injecteaza in cantitati foarte mici in zonele afectate de riduri, in special la nivelul fetei si gatului.
Activitatea musculara, cauza principala a aparitiei ridurilor faciale, este blocata, iar muschiul respectiv nu se mai poate contracta ca de obicei. Toate celelalte functii nervoase (sensibilitatea tactila cutanata) din zona asupra careia se actioneaza nu sunt influentate.

CE CORECTEAZA DYSPORT?

Ridurile dinamice de mimica faciala de pe frunte, din jurul ochilor, glabela(zona dintre sprancene), pleoapa   inferioara

  • Mici asimetrii faciale

  • Transpiratia excesiva la nivelul palmelor, talpilor si axilelor

INTERVENTIA CIRURGICALA
Metoda este rapida si usor de suportat de catre pacient/pacienta. Cu ajutorul unui ac foarte fin, Dysport este injectat direct in mai multe locuri la nivelul muschilor respectivi. Tratamentul se efectueaza in ambulator si nu este nevoie de pregatire medicala prealabila a pacientei/pacientului.

CARE ESTE EFECTUL TRATAMENTULUI CU DYSPORT?
Prin injectarea unei cantitati foarte mici de Dysport, contractia muschiului este inhibata si astfel se previne formarea sau accentuarea ridurilor. Efectul apare la 2-7 zile dupa injectare si se mentine 3-6 luni. Repetarea procedurii poate prelungi efectul pana la aproape un an. Rezultatul tratamentului cu Dysport poate fi amplificat prin asocierea acestuia cu alte metode de inlaturare a ridurilor (de tipul agentilor chimici cu laser, etc.).

CARE SUNT AVANTAJELE ADMINISTRARII DE DYSPORT?

  • Inaintea procedurii pacientul/pacienta nu trebuie sa fie supus/a nici unui test, astfel incat tratamentul poate fi aplicat imediat.

  • Dupa tratament pacientul /pacienta nu este nevoit(a) sa lipseasca de la serviciu si poate efectua toatele activitatile uzuale (exceptie facand fitness-ul si masajul facial profund timp de trei saptamani)

  • Efectul final nu este permanent, desi poate fi de lunga durata, astfel incat pacientul/pacienta poate decide daca doreste sa continue administrarile de Dysport.

  • Dupa incetarea efectului aspectul initial al fetei nu este modificat.

CONCLUZII
Efectele adverse sunt rare. Cel mai frecvent efect advers este formarea unei echimoze la locul unde a fost efectuata injectia. Aceasta apare la aproximativ 3 pana la 10% din pacienti si dispare dupa cateva zile. Poate sa apara o relaxare a muschilor din vecinatate care dispare dupa cateva saptamani. In cazuri foarte rare, tratamentul nu are nici un efect.