Ginecomastie

Ginecomastia este termenul medical pentru sanii barbatesti mariti in volum. Cauzele ginecomastiei sunt extrem de variate, si desi unele boli sau administrarea unor anumite medicamente sunt asociate clar cu ginecomastia, in multe cazuri, cauza nu poate fi precis determinata; datorita recentelor cercetari in domeniu, astazi ginecomastia are un tratament bine stabilit. Ginecomastia afecteaza intre 40 si 60% dintre barbati la unul sau ambii sani.

Ginecomastia apare de obicei la pubertate si poate determina probleme psihologice serioase atat la adolescent cat si la adult. Exista multe teorii in ceea ce priveste cauzele ginecomastiei; in timp ce in multe cazuri cauza congenitala/ ereditara poate fi incriminata, in multe altele, cauza ramane necunoscuta.

Ginecomastia poste fi un subiect extrem de sensibil pentru un barbat indiferent de varsta, ca si o experienta emotionala speciala. Spre deosebire de femei, pieptul ideal la un barbat este considerat a fi plat si muscular, cu tesut adipos si glandular minim aflat deasupra muschiului pectoral. Practic, sunt foarte putini aceia (si in special atletii, de fapt)care se apropie de aceasta viziune ideala. In cazul atletilor, odata cu indepartarea tesutului in exces, se poate ajunge la obtinerea “ pieptului ideal” datorita muschiului pectoral dezvoltat care va fi astfel mai bine evidentiat. La restul barbatilor, rezultatele optime se obtin prin indepartarea grasimii si a glandei in cantitate maxima posibila. Pacientul care nu este atlet profesionist poate obtine “pieptul muscular si atletic” ideal daca dupa operatie urmeaza un program intens de exercitii fizice si fittness.

Ca in cazul oricarei alte chirurgii, asteptarile realiste sunt extrem de importante. Ca rezultat al ginecomastiei, unii barbati au un sentiment de frustrare, de jena, retragere din public si din anumite activitati sociale; din pacate tocmai ei sunt pacientii care tind sa amane apelarea la rezolvarea problemei. Toti acesti factori emotionali si fizici trebuie luati in consideratie de catre chirurg si trebuie analizati cu maxima seriozitate.

La atleti, datorita consumului de steroizi anabolizanti, apare ginecomastia care reprezinta un adevarat impediment in timpul competitiilor. Ginecomastia in aceste cazuri este constituita mai mult din tesut glandular, intrucat la sportivi cantitatea de grasime este minima. Odata cu indepartarea tesului glandular, pielea se va mula peste muschi si va evidentia pectoralul. Posibilitatea reaparitiei ginecomastiei , este astfel foarte mica, intrucat glanda mamara rar se poate reforma.

Multi baieti si barbati gasesc chirurgia ca fiind solutia ideala pentru problema lor.

      • Printre cauzele non-ereditare se numara:

      • pubertatea
      • obezitatea
      • sindromul Klinefert
      • sindromul Gilbert
      • inaintarea in varsta
      • probleme hormonale testiculare
      • utilizarea de medicamente ce contin estrogeni
      • utilizarea steroizilor anabolizanti
      • utilizarea de aditivi ce contin testosteron
      • dereglari ale functiei ficatului

In cazurile prezentate anterior tratamentul nu este chirurgical . El poate fi medicamentos. Atunci cand chirurgul banuieste una dintre conditiile prezentate, el trebuie sa indrume pacientul catre specialistul endocrinolog, interventia chirurgicala facandu-se numai dupa lamurirea tuturor problemelor si cu avizul endocrinologului.

Cazurile de ginecomastie unilaterala trebuie investigate foarte amanuntit, intrucat de multe ori este vorba de o tumora a glandei mamare.

Daca ginecomastia este determinata de obezitate, aspectul se poate ameliora prin scaderea in greutate. Totusi, chirurgia poate avea un rol si aceste cazuri, intrucat cantitatea de grasime nu poate dispare in totalitate numai prin slabit.

Este indicat la orice varsta peste 18 ani, candidatii ideali insa sunt cei care au o elasticitate adecvata a pielii. Pacientii obezi trebuie sa slabeasca anterior operatiei; de asemenea, consumul de alcool, marihuana, steroizi anabolizanti trebuie obligatoriu oprite inainte de operatie cu cateva luni pentru a permite sanului sa obtina un volum constant.

a. Pseudoginecomastia: se trateaza prin lipoaspiratie pentru indepartarea tesutului gras in exces; metoda se numeste tumescenta (se infiltreaza o cantitate de solutie inainte de aspiratie pentru a scadea riscul sangerarii); inciziile sunt minime, de cativa milimetri.
b. Ginecomastia adevarata: trebuie indepartat tesutul glandular in exces; acest lucru nu se poate face prin lipoaspiratie intrucat acest tesut are o consistenta prea mare pentru a fi aspirat; alternativa este excizia glandei; incizia se efectueaza in jumatatea inferioara a areolei, semicircular, la jonctiunea intre pielea normala si pielea areolei; atunci cand incizia este efectuata corect, cicatricea rezultata va fi foarte greu vizibila.
c. Ginecomastie adevarata combinata cu pseudoginecomastie: tratamentul este combinat : lipoaspiratie si excizia chirurgicala a glandei.

d. Ginecomastie severa: tratamentul este asemanator cu reductia mamara la femei, pe langa tesutul grasos si glandular, indepartandu-se si pielea in exces; inciziile sunt diferite in functie de gradul de ginecomastie, respectiv:

  • periareolara (in jurul areolei)- pentru ginecomastii usoare spre moderate;
  • incizie verticala si periareolara;
  • incizie in T inversat (verticala si orizontala)- pentru ginecomastia foarte severa.

Dupa consultatie, medicul va va indica o mamograma sau o radiografie pentru a determina cat tesut glandular si cat tesut grasos este continut la nivelul sanului. Trebuie inlaturata orice suspiciune de cancer mamar. Sunt de evitat aspirina si alte anti-inflamatoare nesteroidiene, vitamina E , ginko biloba, spirulina inainte cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie. De asemenea fumatul trebuie intrerupt pentru cel putin 2 saptamani inainte si dupa operatie deoarece aceste scade circulatia si impiedica vindecarea.

Interventia chirurgicala necesita de obicei o zi de internare si dureaza de obicei intre una si 2 doua ore , uneori mai mult in functie de factorii individuali care pot creste timpul operator. Anestezia este fie generala , fie locala asociata cu sedare.

Atunci cand este planificata excizia glandei, incizia este realizata semicircular, la marginea inferioara a areolei; este excizat tesutul glandular in exces de sub areola , din partea superioara, inferioara si din partile laterale ale glandei, ca si pielea in exces. Daca este nevoie si de lipoaspiratie, canulele se introduc prin incizii seprate , minime de cca 2-3 mm; prin ele se absoarbe grasimea in exces. Daca este nevoie si de excizia pielii, inciziile vor fi mai lungi si cu atat mai lungi cu cat este nevoie de o cantitate mai mare de piele care trebuie indepartata.

Exista situatii in care pacientul are areola mai mare decat ar fi normal. Si aceasta problema poate fi rezolvata , fie prin simpla subtiere a areolei, ceea ce va determina retractia acesteia, fie prin excizia marginilor ei , fie prin utilizarea de fire speciale care sa ii reduca diametrul pana la unul adecvat marimii sanului.

In unele cazuri, cand este considerat necesar, chirurgul poate introduce drenuri aspirative care sunt lasate de obicei pana a doua zi.

Dupa operatie, pacientul va avea un oarecare discomfort, netradus neaparat prin durere; discomfortul poate fi usor controlat cu medicatie antialgica prescrisa de catre chirurg.

In prima saptamana edemul si echimozele vor induce in eroare asupra efectelor operatiei, intrucat totul va parea ca la inceput. Pe masura insa ce edemul se reduce, apar si modificarile. Edemul se reduce in mare parte in primele 2 saptamani, dar rezultatul final nu va putea fi apreciat mai devreme de 3 luni sau mai mult.

Dupa operatie este indicata purtarea unei veste elastice timp de minim 2 satamani zi si noapte si ulterior inca 2-3 saptamani numai noaptea.

Firele sunt indepartate la 10-14 zile dupa operatie. Chiar in ziua operatiei este indicata miscarea iar reluarea activitatii se poate face intr-o zi sau doua.

Reluarea exercitiilor fizice se poate face in aproximativ 3 saptamani. Cicatricile nu trebuie expuse la soare pentru 6-9 luni.

Iata mai jos o lista completa a instructiunilor pe care pacientii trebuie sa le respecte dupa operatia de ginecomastie:

    1. Este recomandat sa aveti pe cineva langa dumneavoastra in primele 2 zile intrucat va veti simti putin ametit. Este bine sa nu va dati singur jos din pat primele dati.
    2. Incepeti sa mergeti cat mai repede dupa operatie. Cat timp stati in pat miscati-va genunchii si gleznele cat mai frecvent. Asezati-va picioarele ridicate pe 2-3 perne. Nu le tineti incrucisate deoarece in aceasta pozitie creste riscul de tromboza.
    3. Inspirati profund de cate 15-20 ori cat mai des posibil pentru oxigenarea plamanilor.
    4. Este foarte important sa NU FUMATI.
    5. Incepeti in prima zi cu o alimentatie usoara urmand ca in zilele urmatoare sa treceti progresiv la alimentia dumneavoastra normala.
    6. Cei mai multi pacienti experimenteaza mai mult un discomfort decat o durere. Luati medicamentele contra durerii doar daca este nevoie. Antibioticele si antiiinflamatoarele le luati asa cum v-au fost prescrise. Nu consumati alcool atata timp cat luati medicamente.
    7. Evitati efortul fizic intens timp de 3 saptamani. Puteti relua un efort fizic usor incepand din a doua saptamana.
    8. Purtati vesta elastica timp de 3 saptamani ZI SI NOAPTE. Este foarte important sa o purtati permanent intrucat ajuta la vindecare, la obtinerea unui rezultat bun si la calitatea cicatricilor. Puteti face dus incepand cu a 3 a zi postoperator. Vesta o puteti da jos cat faceti dus pentru ca sa o puneti ulterior.
    9. Dupa 3 saptamani este bine sa mai purtati vesta inca 2 saptamani numai noaptea. Ofera un plus de comfort.
    10. Puteti unge zonele cu creme cu arnica, cu vitamina E si A pentru inmuiere.
    11. Cicatricile le puteti unge cu creme cicatrizante la indicatia chirurgului dupa scoaterea firelor (care se efectueaza la 10 zile). Nu expuneti cicatricile la soare timp de minim 6 luni. Daca mergeti la mare sau sunteti nevoiti sa va expuneti soarelui, utilizati creme cu factor de protectie minim 15 chiar si in zilele innorate.
    12. Discomfortul pe care il descriu pacientii seamana cu acela pe care il simt dupa o ora de fitness intense.
    13. In primele 2-3 saptamani zonele operate sunt tumefiate, asa incat nu va asteptati sa vedeti rezultate mai devreme de 3 saptamani.
    14. In primele 2-3 luni dupa operatie veti avea o senzatie de amorteala. Este normala si va dispare progresiv in timp.

a. hematoame, seroame: acumularea de sange/ lichid interstitial ; daca sunt in cantitati mici, se resorb de la sine, in cantitati mai mari trebuie drenate; apar mai frecvent la persoanele care consuma aspirina si alte anti-inflamatoare nesteroidiene, la persoanele cu hipertensiune arteriala, cele care consuma steroizi anabolizanti;
b. cicatrici vicioase: de obicei cicatricea este minima si aproape invizibila ochiului amator daca este facuta de catre un chirurg cu experienta in domeniu; rar reprezeinta o problema; in orice caz, daca este nevoie, se pot face ulterior revizii sau injectari cu corticosteroizi pentru ameliorarea aspectului; pot exista , de asemenea, cicatrici pigmentate
c. mici asimetrii: intre sani/ mameloane
d. sensibilitate scazuta la nivelul areolei/ amorteala: este normal sa apara, de obicei este reversibila (isi revine) in circa 6 luni postoperator pana la 1 an ; de obicei nu este o problema majora
e. enivelari/depresiuni la nivelul areolei/ sanului: pot fi:

statice pot fi vazute cand muchiul pectoral este relaxat
dinamice pot fi vazute doar cand muschiul pectoral este contractat sau cand pacientul ridica bratul; este de obicei mai putin deranjant pentru pacient;
Corectarea conditiei se poate face cu transfer propriu de grasime, grasime si derm, sau fillere putin resorbabile.

f. recurenta (reaparitia) conditiei : conform literaturii, ginecomastia se reface la 10% din pacienti dupa excizia glandei si la 30 % dupa lipoaspiratie; refacerea nu determina aparitia aspectului initial si riscul este crescut prin administrarea de corticosteroizi pentru alte boli

ginecomastie