Rinoplastie(nas)

Rinoplastia sau rinocorectia este o interventie chirurgicala foarte populara prin care se imbunatateste nu numai aspectul nasului, ci al intregii fete si care duce de asemenea la cresterea increderii de sine. Chirurgul plastic poate modifica forma nasului prin micsorarea sau marirea acestuia, dupa caz, modificarea dorsului, a varfului si a narinelor. De asemenea, tot in cadrul operatiei de rinoplastie se rezolva si problemele functionale, adica respiratia dificila (operatia pentru deviatie de sept). Astfel, in urma interventiei chirurgicale pacientul va avea un aspect estetic placut si cat mai natural al nasului, ca si o respiratie normala.

Pacientii trebuie sa aiba varste de minim 15 ani pentru fete si minim 18 ani pentru baieti. La aceste varste forma nasului este deja stabilizata si oasele s-au maturat. O varsta maxima pentru rinoplastie nu exista, in sensul ca operatia se poate efectua oricand dupa varstele prezentate anterior. Pacientii trebuie sa aiba asteptari realiste de la operatie, de aceea este foarte important pentru chirurg sa stie la ce se asteapta pacientul si care sunt dorintele sale in acest sens. Sperantele si dorintele pacientului trebuie sa coincida in mare masura cu ceea ce se poate obtine prin operatie.

Si mici modificari la nivelul nasului pot determina rezultate excelente. Operatia de rinoplastie este considerata una dintre cele mai dificile si mai minutioase din chirurgia cosmetica intrucat diferenta intre un rezultat satisfacator si unul nesatisfacator poate consta in doar cativa milimetri!

Interventia este una dintre cele mai dificile si mai delicate din chirurgia cosmetica. De aceea este foarte importanta consultatia/ consultatiile cu medicul chirurg. Pacientul trebuie sa fie bine informat despre toate aspectele operatiei si orice nelamurire trebuie adresata medicului.
In primul rand trebuie sa descrieti medicului ce va deranjeaza la aspectul prezent al nasului si cam cum ati vrea sa arate in urma operatiei. Daca aveti poze ale unor nasuri apropiate de idealul dumneavoastra de nas, este bine sa le aduceti la consultatie. Medicul dvoastra va va spune daca se poate obtine ceea ce dorirti, si poate sa va faca o simulare pe calculator pentru a avea o idee a modului cum ati arata cu noua forma a nasului.

Trebuie sa ii spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare la nivelul piramidei nazale, alergii la medicamente. Inainte de operatie medicul va va recomanda analizele uzuale, o radiografie de craniu, ca si eventuale tratamente daca suferiti de rinita/ sinuzita pe care trebuie sa le faceti inainte de operatie.

Este important ca inainte de operatie sa nu fiti racit(a) si sa nu luati aspirina cel putin 2 saptamani inainte, deoarece aceasta creste riscul de sangerare. Trebuie evitata de asemenea vitamina E si medicatia homeopata (spirulina, ginseng) din acelasi considerent. Se pot lua preoperator tablete de Arnica montana care ajuta la diminuarea edemului si a echimozelor postoperator.

Cu o seara inainte de operatie este bine sa va spalati fata cu sapun foarte bine pentru a preveni infectiile ce pot aparea din cauza germenilor prezenti pe fata. Nu trebuie sa mancati nimic cu 6 ore inainte de operatie si sa nu beti nimic cu cel putin 4 ore inainte de operatie.
Dupa operatie este bine sa aranjati cu cineva din familie sau un prieten care sa va conduca acasa, intrucat nu veti putea conduce.

Nu folositi cosmetice aplicate pe fata sau farduri. In zilele care urmeaza operatiei veti fi umflat(a) la fata , veti prezenta echimoze (vineteli) in jurul ochilor si va trebui sa stati mai mult in pat. Din aceasta cauza, este bine sa va faceti provizii de mancare si sa va aranjati lucrurile inainte de operatie, eventual sa aveti pe cineva care sa aiba grija de dumneavoastra.

Beneficiile operatiei sunt atat estetice, cat si functionale. Cele estetice urmaresc imbunatatirea aspectului nasului, astfel incat acesta sa aiba o forma cat mai naturala si sa incadreze cu fata pacientului. Rinoplastia se efectueaza si in cazul nasurilor care au suferit traumatisme anterioare si care prezinta deviatii. Beneficiile functionale constau in imbunatatirea functiei respiratorii.

Uneori operatia de rinoplastie se poate combina si cu alte interventii estetice (implant de menton in cazuri de micrognatie – barbie prea mica care da iluzia de nas mai mare, lifting facial, etc).

    • Beneficiile estetice
      • Simetria – oamenii in general reactioneaza foarte bine la tot ce este simeteric, in special la nivelul fetei; chiar si o mica asimetrie la nivelul nasului produce o diferenta notabila. Unul dintre beneficiile majore ale operatiei de rinoplastie, este acela ca, daca este efectuata de catre un chirurg competent si cu experienta in domeniu, se poate obtine simetria la nivelul feteti pacientului (nas situat pe linia mediana, fara deviatii, lobul armonios, simeteric, narine simetrice).
      • Forma – se poate modifica dorsul nasului (care poate deveni drept sau usor in vant, prin indepartarea cocoasei), se poate ingusta la baza, se pot ingusta narinele, se poate modifica unghiul intre nas si buza superioara (adica se poate ridica sau cobori varful).
      • Dimensiunea – se poate mari sau miscora, dupa caz
    • Beneficiile functionale
        Constau in rezolvarea unei eventuale deviatii de sept osos sau/ si cartilaginos, unor valve nazale inguste sau hipertrofie de cornete. Aceste deficiente trebuie rezolvate in acelasi timp cu partea estetica, cele doua aspecte fiind de nedespartit.

Se poate face in doua moduri: inchis sau deschis. Chirurgul este acela care decide care dintre cele doua tipuri este indicat in fiecare caz.

      • Rinoplastia inchisa – este indicata numai in anumite cazuri, anume in cele in care modificarile care sunt necesare nu sunt mari, intrucat operatia permite un acces destul de limitat. Prin rinoplastia inchisa nu se pot face la fel de multe modificari ca in cea deschisa . Astfel, este indicata la pacientii la care varful nasului este in limite normale si nu necesita neaparat modificari si la cei la care narinele sunt suficient de mari pentru acces. Permite indepartarea cocoasei, ridicarea sau coborarea varfului (dar nu prea mult) , interventii la nivelul septului si cornetelor. Avantajele rinoplastiei inchise sunt lipsa unor cicatrici externe (inciziile se fac doar pe interior), ca si un edem mai putin intens si care se rezolva mai rapid
      • Rinoplastia deschisa – este indicata in majoritatea cazurilor. Permite un acces larg si multiple modificari, intrucat totul se face la vedere. Este de asemenea unica interventie de ales in cazul rinoplastiilor secundare (adica operatie a 2a, a3a, a4a oara). Dezavantajele constau in prezenta unei mici cicatrici la nivelul columelei (care insa de obicei se vindeca foarte frumos si devine abia vizibila in cateva luni) si un edem al nasului mai prelungit.

 

    Operatia se realizeaza in majoritatea cazurilor cu anestezie generala, deci pacientul nu va simti nimic.

La sfarsitul operatiei se introduc in nas mese care ajuta la prevenirea sangerarii si aderarea mucoasei de sept. Unii chirurgi folosesc in loc de mese tuburi siliconice prin care pacientul sa poata respira postoperator, spre deosebire de mese , caz in care nu se poate respira decat pe gura. Mesele, respectiv tuburile se scot la 48 ore postoperator.

Imediat dupa operatie va trebui sa puneti comprese cu gheata pe ochi si va trebui s tineti capul ridicat pe perne pentru diminuarea edemului.
Atela se mentine 7 zile iar pansamentele externe (benzile adezive) 10 zile. Firele se scot la 7 zile (cele externe) si la 10 zile (cele interne). In primele zile dupa operatie, cu mare probabilitate veti avea nasul infundat. Medicul va va prescrie picaturi, si de asemenea antibiotice si antiinflamatoare.

Suflatul nasului trebuie evitat primele 2-3 saptamani. De asemenea purtarea ochelarilor este interzisa in primele 45 zile (perioada de timp in care se recomanda purtarea lentilelor de contact).
In general operatia de rinoplastie nu implica durere. In primele cateva zile dupa operatie (4-5 zile) veti fi umflat(a) la fata si ochi, de asemenea in jurul ochilor veti prezenta vanatai. Intensitatea edemului si echimozelor variaza foarte mult de la pacient la pacient, tinand insa si de tehnica chirurgului. Medicul va va indica creme care ajuta la diminuarea echimozelor.
Nasul este un organ care se umfla repede si se desumfla greu.

Reluarea activitatii zilnice se poate face in general in 10-12 zile (intrucat in mare, nasul se desumfla in 2 saptamani), iar activitatile fizice intense (sporturi precum forbal, inot, basket) pot fi reluate abia dupa cel putin 2 luni.
Edemul la nivelul nasului poate dura destul de mult, pana la cateva luni, in functie de pielea si tipul tenului pacientului. Cu cat pielea este mai groasa si mai acneica, cu atat edemul este mai accentuat iar remiterea lui va dura mai mult. Modificari minime se observa de la o saptamana la alta, dar rezultatul final poate fi apreciat abia dupa 3 luni (uneori 6-12 luni).

Iata mai jos o lista completa a instructiunilor pe care pacientii trebuie sa le respecte dupa operatia de rinoplastie:

    1. Atunci cand dormiti asezati-va capul pe 2 sau 3 perne pentru cel putin primele 7 zile dupa operatie, in felul acesta edemul dispare mai repede.
    2. Aplicati gheata pe ochi (dar nu in contact direct cu pielea) pentru primele 3 zile dupa operatie.
    3. Este normal sa continuati sa va umflati si dupa primele 48 ore dupa operatie. Edemul atinge maximul la 48-72 ore postoperator.
    4. Daca nu aveti dureri, nu este nevoie sa luati medicamentele antialgice. Nu beti alcool atata timp cat luati medicamente.
    5. Daca va simtiti anxios, luati Xanax ca medicament anxiolitic la fiecare 8 ore pentru primele 24/48 ore, dar numai la indicatia medicului. Nu luati somniferul impreuna cu xanaxul!
    6. In ziua operatiei consumati doar lichide. In urmatoarea zi puteti incepe cu o alimentatie usoara dar evitati pentru urmatoarele 2 saptamani alimentele care necesita miscari excesive ale buzelor, ca de exemplu crackersi, mere etc.
    7. Probabil veti avea secretii sanghinolente in primele 3-4 zile dupa operatie, schimbati tamponul aflat la nivelul nasului de cate ori este nevoie, dar nu frecati si nu suflati nasul intrucat riscati deplasari ale oaselor sau cartilajelor.
    8. Pentru a preveni sangerarea, evitati stranutul sau suflatul nasului pentru primele 2 saptamani. Daca nu puteti evita stranutul., stranutati pe gura.
    9. Atata timp cat aveti atela pe nas, evitati udarea acesteia cand va spalati pe cap. Va puteti spala pe cap la un beauty salon.
    10. Puteti curata interiorul narinelor si zona columelei care prezinta fire cu ajutorul betigaselor pentru urechi inmuiate in apa oxigenata. Ulterior puteti aplica tot cu betigasele unguent cu betadine. Medicul va va arata cum sa procedati in asa fel incat sa nu lezati nimic in interiorul nasului.
    11. Evitati efortul fizic intens (care antreneaza un puls mai mare de 100 batai/ min), de exemplu aerobica, fitness, aplecari, ridicari de greutati pentru primele 3 saptamani dupa operatie.
    12. Evitati orice traumatism asupra nasului in prima luna dupa operatie.
    13. Dupa ce este indepartata atela nu purtati ochelari timp de 45 zile; fie purtati ochelari fixati de frunte, fie lentile de contact care se pot aplica imediat ce edemul a disparut.
    14. Pielea nasului este extrem de sensibila la razele solare. Evitati expunerea la soare timp de minim 6 luni. Daca sunteti expusi soarelui, purtati o palarie cu boruri largi si utilizati creme protectoare cu factor de protectie minim 20 impotriva atat a razelor ultraviolete A, cat si B.
    15. Atela este indepartata la 7-9 zile postoperator.
    16. Dupa ce vi se indeparteaza atela veti putea spala pielea nasului usor cu sapun hidratant. O crema hidratanta este indicat a se aplica de 2 ori pe zi intrucat pielea nasului va fi uscata timp de mai multe saptamani.
    17. Dupa rinoplastie este foarte posibil ca varful nasului sa ramana amortit timp de cateva luni. Dintii din fata (incisivii) pot fi dea asemenea amortiti. Senzatiile sunt normale si vor dispare in timp. In timpul iernii trebuie sa va feriti a expune nasul la temperaturi scazute; intrucat nu simtiti normal, exista pericolul de degeratura.
    18. Cea mai mare parte a edemului va dispare in primele 3-4 saptamani dupa operatie. Este posibil ca unele parti ale nasului sa fie mai edematiate decat altele si este de asemenea posibil ca unele tumefactii sa migreze dintr-o parte a nasului intr-alta. Fiecare persoana se edematiaiza diferit. Astfel , exista persoane care pot prezenta un edem minim la nivelul nasului si ochilor. Altele, in schimb prezinta un edem foarte mare, echimoze perioculare importante , ca si echimoze la nivelul sclerelor. Importanta acestor fenomene depinde si de calitatea actului chirurgical, dar, mare parte contribuie si biologia pacientului si fragilitatea sa vasculara. De multe ori exista un edem pe partile laterale ale nasului dat de eactiile periostale apartute in urma fracturilor oaselor nazale. Aceste reactii sunt normale, pot fi asimetrice si dispar in timp. Nasul este un organ care se edematiaza usor si care se dezumfla greu, in timp lung si foarte diferit de la pacient la pacient. Rezultatul final in urma operatiei de rinoplastie poate fi apreciait dupa minim 6 luni, de multe ori ultimele 10 procente ale edemului dispar abia dupa 1, chiar 2 ani. Importanta edemului depinde si de calitatea pielii si tenului pacientului. Pacientii cu piele groasa si acneica se umfla de obicei mult mai mult si se dezumfla mult mai greu decat cei cu tenul uscar si pielea subtire.
    19. Puteti avea o senzatie de “nas intepenit” vreo cateva saptamani dupa operatie, senzatie care va dispare si care nu este perceputa de catre cei din jur.
    20. Este absolut normal ca timp de 2-3 saptamani dupa operatie s aveti nasul infundat sis a nu respirati bine, chiar daca operatia a implicat si tratamentul deviatei de sept care determina o respiratie dificila. Dupa operatie mucoasa nazala este extrem de edematiata si va ingreuna respiratia pan cand edemul va dispare. Odata acest edem disparut, si caile nazale fiind libere in urma operatiei, nu va mai exista nici un obstacol pentru a respira usor. Pentru a ajuta mucoasa sa se decongestioneze mai repede si pentru a respira adecvat este indicat sa utilizati picaturi cu Bixtonim (cate 1-2 picaturi in fiecare narina de maxim 3-4 ori pe zi) in primele 5 zil dupa operatie. Ulterior puteti utiliza nelimitat Pinosol care pe langa efectul decongestionant, inmoaie si crustele si usureaza indepartarea lor. O alta modalitate de a efectua o igiena nazala corecta este utilizarea zilnica a sarii de mare (se gaseste in farmacii sub forma de spray usor de utilizat, sub diferite denumiri).
    21. Medicul va va indica antibioticele si antiinflamatoarele pe care este bine sa le luati minim 5 zile postoperator.
    22. Nu incercati sa faceti masaj al nasului, nici la nivelul cartilajelor si nici la nivelul oaselor intrucat exista riscul deplasarii acestora sau ruperii unor fire in primele 3 saptamani dupa operatie.
    23. Puteti aplica la nivelul cicatricii columelare (daca aceasta exista ) creme cicatrizante.
    24. Firele externe se indeparteaza la 7 zile, cele interne la 10 zile.
    25. Veti purta benzi adezive pe nas timp de 10 zile. Ulterior, daca medicul va indica , va veti aplica singuri aceste benzi in timpul noptii timp de cateva saptamani, asa cum va este recomandat.

Astazi, si pe buna dreptate, din ce in ce mai multi barbati doresc corectia formei nasului si imbunatatirea functiei respiratorii.

    • Candidatii pentru rinoplastie – trebuie sa aiba cel putin 18 ani, varsta de la care nasul nu mai creste. Este important ca pacientul sa vrea sa imbunatateasca aspectul nasului, dar nu sa obtina un nas perfect,care nu exista . Asteptarile realiste sunt foarte importante si trebuie intelese extrem de bine de catre pacient. Pacientul se poate plange de un nas prea mare sau prea mic in comparatie cu restul fetei, de un varf prea borcanat, prea lung sau prea cazut/ ridicat sau de faptul ca nu poate respira corespunzator.
    • Beneficiile – constau in obtinerea unui nas masculin, drept, fara cocoasa, nu ascutit si care sa aiba un unghi intre nas si buza superioara de aproximativ 90 grade. Este foarte importanta evitarea feminizarii nasului masculin.
    • Particularitati – in general barbati au tendinta mai mare la sangerare intra- si postoperator; de asemenea nasul se umfla mai tare si se desumfla mai greu si intr-o perioada mai lunga decat la femei.

Cheia obtinerii unor rezultate satisfacatoare este ca pacientul sa inteleaga exact ce se poate obtine prin operatie si ce nu. Prezenta forma a nasului restrictioneaza in multe feluri rezultatul; este foarte dificil, daca nu imposibil sa se modifice drastic forma nasului si sa se obtina un nas visat de pacient mentinand in acelasi timp o structura stabila si rezistenta. Trebuie ca pacientul sa inteleaga ca rezultatul depinde in mare masura de forma nasului de la care se porneste si chiar modificari minime de ordinul milimetrilor pot avea un impact pozitiv asupra intregii piramide nazale.

Ca orice alta operatie, si operatia de rinoplastie implica risucri, putand aparea in orice moment diverse complicatii care trebuie prevenite si tratate. Printre acestea se numara:

    • sangerare
    • aparitia hematonului, in special la nivelul septului care atunci cand apare trebuie evacuat
    • infectii
    • nesatisfacerea asteptarilor pacientului – cu sechele postoperatorii, hiper- sau hipocorectii, nerezolvarea problemelor respiratorii, asimetrii, toate necesitand ulterior interventii de revizie/ secundare

Efectele adverse apar in mod normal, sunt temporare si dispar in timp; ele sunt mai intense sau mai putin intense in functie de pacient si fac parte din perioada de recuperare si vindecare normala. Este bine ca pacientul sa stie de ele si sa stie ca pana la obtinerea imaginii noi ata de dorite trebuie sa treaca prin anumite momente mai putin placute vederii, dar inerente. Multi pacienti imediat dupa operatie se simt dezamagiti si deprimati de rezultatul obtinut din cauza edemului si echimozelor. Aspectul initial este foarte departe de rezultatul final si cheia trecerii peste aceste momente este rabdarea. Rabdarea in cazul operatiei de rinoplastie trebuie sa fie incomparabil mai mare decat in alte interventii estetice.

    • edemul apare in special in jurul ochilor si la nivelul nasului; este maxim in prima si a doua zi dupa operatie, incepe sa diminue dupa ziua 3; in mare dispare dupa 2 saptamani; dupa aceasta perioada el se reduce treptat pana la 6-12 luni, dar nu va putea fi observat de persoanele din jur, ci doar de catre pacient si medic; dupa un an de zile, rezultatele unei rinoplastii pot fi apreciate in totalitate.
    • echimozele perioculare difera de la pacient la pacient in intensitate in functie de culoarea pielii si tipul tenului; indiferent cat sunt de intense sau intinse, ele vor dispare in 5-7 zile si nu reprezinta o complicatie.
    • senzatia de nas infundat si respiratie dificila apare frecvent in primele zile si poate dura pana la 2-3 saptamani.

Orice persoana care apeleaza la o rinoplastie se asteapta la obtinerea unui nas asa cum il doreste, mai ales ca interventia presupune un efort deosebit din partea pacientului (atat efort material, cat si psihic, dar si intreruperea activitatii si izolare sociala pentru 2 saptamani), dar si din partea chirurgului in egala masura. Din pacate nu intotdeauna rezultatele ating asteptarile, in special cand vine vorba de rinoplastie. Rezultatele pot fi foarte imprevizibile la nivelul nasului intrucat procesul de cicatrizare a oaselor si cartilajelor este foarte putin influentabil. Este posibil ca pacientul sa aiba asteptari nerealiste sau chirurgul sa nu efectueze operatia conform standardelor obisnuite sau standardelor pacientului. De aceea este extrem de important ca preoperator pacientul si chirurgul sa fie pe aceesi lungime de unda, in sensul ca medicul sa inteleaga exact ce isi doreste pacientul iar pacientul sa stie exact la ce sa se astepte, ce se poate obtine si ce nu.

Exista cazuri cand pacientul, nefiind multumit cu rezultatul interventiei, necesita o rinocorectie de revizie secundara.

Intotdeauna rinocorectia secundara /tertiara/ etc este mult mai dificila decat cea primara din mai multe motive:

      • procesul de vindecare produce multa cicatrice si fibroza, ceea ce face dificila reinterventia.
      • daca pacientul nu a fost operat de acelasi doctor, nu se stie cum a decurs interventia anterioara, ce structuri au fost modificate, daca a mai ramas cartilaj din sept care sa mai poata fi utilizat.
      • aproape intotdeauna in rinocorectiile secundare este nevoie de cartilaj pentru diverse grefe(reconstructia unor structuri sau pentru stabilizarea varfului, pentru augmentarea dorsului); daca operatia anterioara a necesitat cartilaj din sept si acesta nu mai este prezent la a doua operatie, este necesara recoltarea de cartilaj din alte surse (de la ureche sau din coasta), ceea ce presupune noi incizii, prelungirea timpului operator, cresterea numarului de complicatii posibile, noi surse de durere pentru pacient..

Edemul dupa rinocorectiile secundare dispare intr-un timp mult mai lung (pana la 2 ani), recuperarea este mai lunga si rezultatul final nu poate fi apreciat decat dupa aceasta perioada de timp.