Blefaroplastie

Chirurgia pleoapelor este indicata pentru indepartarea pielii in plus de la nivelul pleoapelor superioare si inferioare, a pungilor de grasime si pentru ameliorarea aspectului de “ochi umflati”.

Blefaroplastia implica ameliorarea aspectului din jurul ochilor, redand privirii un aspect mai tanar si mai vioi. Excesul de piele si pungile de grasime dau aspectul unei fete permanent obosite si mai invarsta decat este in realitate. Astfel, blefaroplastia este o metoda de reintinerire faciala.

Conditiile care impiedica efectuarea operatiei de blefaroplastie, reprezentand deci contraindicatii sunt: glaucomul, sindromul ochiului uscat, hipertiroidia (Boala graves), boli cardiovasculare, hipertensiune severa.

Blefaroplastia superioara
Consta in indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul pleoapei superioare. Excesul de piele formeaza un fald care acopera tarsul (ce in mod normal trebuie sa fie vizibil) si care, in unele cazuri, poate chiar sa impiedice vederea. Pungile de grasime sunt vizibile in coltul ochiului superior si central. Operatia se face in majoritatea cazurilor sub anestezie locala potentata, uneori sub anestezie generala daca este necesar. Inciziile se fac chiar in santul de deasupra tarsului (mai sus la femei, mai jos la barbati) , cicatricile care se formeaza sunt extrem de fine, devenind aproape invizibile in 2-3 luni.

Blefaroplastia inferioara
Indeparteaza excesul de piele si pungile de grasime de dedesubtul ochiului, dand un aspect mai tanar si mai odihnit fetei. Prin aceasta procedura se poate , de asemenea, rearanja grasimea de sub ochi , ceea ce face sa dispara asa numitele cearcane. Blefaroplastia inferioara se poate asocia cu cantopexie laterala, adica corectarea laxitatii muschilor, frecvent intalnita odata cu inaintarea in varsta. Incizia se realizeaza imediat sub gene , ceea ce o face sa devine invizibila ulterior.

Blefaroplastia inferioara transconjunctivala (fara incizie pe piele)
Este indicata doar la persoanele tinere la care pielea nu este in exces. Se poate indeparta doar grasimea prin incizii la nivelul conjunctivei.

Beneficiile blefaroplastiei sunt atat estetice , cat si functionale. Din punct de vedere estetic, operatia permite obtinerea unei fete mai tinere , mai odihnite, mai pline de viata.

Prin tehnici speciale se pot indeparta/ameliora cearcanele si santurile adanci de dedesubtul ochilor. Prin blefaroplastia inferioara se indeparteaza si ridurile fine din jurul ochilor. Din punct de vedere functional, permite imbunatatirea campului vizual.

Este foarte importanta micsorarea numarului de tigari sau chiar renuntarea la fumat cu cateva saptamani inainte de operatie.

Se evita cu cel putin 10 zile inainte de operatie aspirina, ibuprofenul (sau orice alt medicament care contine aceste produse), vitamina E, gingko biloba si ginsengul (toate produsele enumerate cresc riscul de sangerare in timpul si dupa operatie).

Este bine sa aveti pe cineva care sa va aduca la clinica /spitalul unde se efectueaza interventia si care sa va ia dupa terminarea acesteia.

Cu o seara inainte se recomanda spalarea foarte bine a parului si fetei. Inainte de operatie se indeparteaza fardurile de pe fata, genele false, lentilele de contact, bijuteriile.

Operatia se efectueaza sub anestezie locala potentata sau anestezie generala si dureaza intre 1 si 3 ore, in functie de complexitatea procedurii. Pacienta/pacientul poate pleca acasa dupa cateva ore sau poate ramane peste noapte.

Dupa operatia pleoapele vor fi umflate si vor apare echimoze de culoare albastru-violaceu. Ochii pot lacrima mai mult sau , dimpotriva , pot fi uscati. Pot , de asemenea, fi foarte sensibili la lumina.

Edemul si echimozele pot fi diminuate prin mentinerea capului la 45 grade in primele zile dupa operatie si prin aplicarea de gheata pe pleope. Pe incizii se pot aplica diferite crème cu antibiotice la indicatia chirurgului care sa mentine cicatricile hidratate si sa impiedice aparitia infectiei. Sunt indicate picaturi pentru a preveni uscarea ochilor.

In prima saptamana dupa operatia este bine a se evita activitatile care duc la uscarea ochilor (cititul, televizorul, computerul, utilizarea lentilelor de contact). Firele sunt indepartate la 5-7 zile.

Reluarea activitatilor zilnice se poate face chiar dupa 2-3 zile, dar echimozele impiedica aparitia in public pentru 7-10 zile. Purtarea ochelarilor de soare impiedica uscarea ochilor datorita vantului sau razelor solare si patrunderea prafului.

Pacientul poate observa ca ochii obosesc mai usor in primele cateva saptamani dupa operatie.

Edemul atinge maximul a doua zi dupa operatie , dupa care diminua progresiv in prima saptamana; poate persista cateva saptamani- luni pana la disparitia completa, in functie de biologia pacientului. Nu exista nici o metoda in a-l diminua, sau a-l face sa dispara mai repede, singura conditie necesara este rabdarea pacientului. De obicei este mai accentuat dimineata , pentru a dispare pe parcursul zilei, odata cu reluarea activitatilor . Pentru ameliorarea edemului si imbunatatirea aspectului cicatricilor se pot utiliza diferite creme (cu vitamina E, aloe vera, creme cicatrizante). Evitarea consumului de sare si a mancarurilor sarate in exces ca si evitarea efortului fizic in exces (ambele duc la acumularea de apa in tesuturile inflamate, in cazul nostru- ochii) permit diminuarea mai rapida a edemului.

Pacientii sunt speriati de obicei de aspectul imediat postoperator din cauza vanatailor si edemului. Trebuie tinut minte ca acestea intotdeauna dispar si sunt absolut normale!!

Inciziile trebuiesc mentinute curate prin curatarea zilnica cu apa si sapun, dupa care se aplica crema cu antibiotic

Este posibil ca ochii sa nu se inchida complet in primele 3 saptamani dupa operatie. In aceste cazuri este bine a se utiliza picaturi sau lacrimi artificiale.

Spalatul pe par se poate efectua dupa 2 zile de la operatie.

Fardul poate fi aplicat dupa aproximativ 10 zile- 2 saptamani, iar purtarea lentilelor de contact poate fi reluata dupa o saptamana.

Efortul fizic intens poate fi reluat dupa 10 zile (joggingul), respectiv 3 saptamani (inotul).

Imediat dupa operatie inciziile vor fi rosi si tari. Este posibil sa fie mai tari si sa se palpeze niste mici denivelari cateva saptamani dupa operatie. Ele vor pali in timp si in mod normal trebuie sa devina aproape invizibile. Devin mai moi in aproximativ 6 luni. Pot prezenta frecvent senzatie de mancarime. Orice senzatie de tensiune sau amorteala dispare in cateva luni. Este foarte important ca inciziile sa nu fie expuse la soare in primele 6-9 luni dupa operatie, de asemenea trebuie evitate traumatismele si frecarea zonei in primele 6 saptamani pentru a nu distruge tesuturile atat de fragile din jurul ochilor.

Practic, aspectul neplacut postoperator dispare in 5-7 zile, iar rezultatul final cu aspectul cel mai bun este asteptat la 4-6 luni, uneori 1 an. Evaluarea rezultatului unei blefaroplastii nu se face imediat dupa operatie. Mici asimetrii in primele saptamani/ luni dupa operatie sunt absoult normale datorita edemului care este diferit la cele doua pleoape ca si vindecarii diferite. Evaluarea aspectului inciziilor se face abia dupa 6-9 luni. Rezultatele unei blefaroplastii tin mult timp. Grasimea odata indepartata , nu se mai reface, dar pielea, odata cu inaintarea in varsta poate deveni din nou in exces datorita pierderii elasticitatii, ceea ce poate implica o noua interventie.

Efectele adverse apara in mod normal, dispar de la sine si nu reprezinta complicatii. Pacientul insa trebuie sa le cunoasca pentru a sti la ce sa se astepte.

    • durerea este mai mult un disconfort si nu o durere propriu-zisa; analgezicele o pot diminua;
    • edemul poate fi diminuat prin mentinerea capului ridicat cat de mult posibil (la 45 grade) si prin aplicarea de comprese reci sau gheata;
    • cicatricile bine efectuate vor deveni imperceptibile ochiului amator

Ca orice alta interventie chirurgicala, si operatia de blefaroplastie implica anumite riscuri si complicatii care pot fi prevenite de catre chirurgul profesionist Printre acestea se numara:

      • ectropionul este datorat de obicei unei indepartari exagerate a pielii , atat la nivelul pleoapei superioare, dar mai ales la nivelul celei inferioare; necesita atentie si marcaje preoperatorii foarte atente, ca si efectuarea cantopexiei la persoanele cu risc
      • aparitia hematonului acumularea de sange sub piele; este evitat printr-o hemostaza foarte atenta
      • infectii
      • cicatrici inestetice
      • uscarea ochilor in exces
      • lacrimare in exces
      • miliamici puncte albe care apar pe traiectul inciziilor- pot dispare spontan sau pot fi tratate de catre chirurg prin manevre minimale
      • mici asimetrii intre cei doi ochi

Cu rabdare, cooperarea pacientului cu chirurgul si urmarirea instructionilor acestuia ca si cu un chirurg indemanatic si cu experietna, toate aceste complicatii pot fi minimalizate si evitate.

Blefaroplastia este o metoda extrem de eficienta care elimina semnele inaintarii in varsta si ale stressului. In cazul pacientilor care nu sunt candidati pentru operatie si acre vor totusi sa isi imbunatateasca aspectul fetei, exista metode de tratament alternative, mai putin invazive , dar si mai putin eficiente:

    • Rejuvenarea faciala cu laser elimina starturile superficiale ale pielii si stimuleaza productia de colagen, rezultand o infatisarea mai tanara
    • Radiofrecventa themage stimuleaza producerea de colagen si diminua ridurile
    • Injectiile cu Botox paralizeaza muschii din jurul ochilor, astfel ca este prevenita aparitia ridurilor; rezultatul dureaza 4-6 luni
    • Fillerele cu colagen sau acid hialuronic ajuta la diminuarea ridurilor prin umplerea santurilor determinate de acestea; rezultatul, de asemenea, dureaza 4-6 luni
    • Ridicarea sprancenelor (metoda chirurgicala) se poate efectua in acelasi timp cu blefaroplastia sau inainte, permite evidentierea mai buna a regiunii tarsului prin ridiacrea pielii, resepctiv a faldului format; metoda are indicatii speciale , atunci cand spranceana este cazuta, atat la femei, cat si la barbati.