Abdominoplastie
Abdominoplastia este operatia prin care se indeparteaza pielea si grasimea in exces de la nivelul abdomenului si care nu poate fi indepartata prin alte proceduri, ca de exemplu prin dieta sau exercitii. Operatia face ca abdomenul sa devina plat , intarind si muschii in acelasi timp. Interventia chirurgicala, insa, este o interventie majora de care trebuie sa va interesati foarte bine inainte de o alege. De retinut ca abdominoplastia este o metoda de conturare a corpului si NU o metoda de a slabi!
Candidatii pentru abdominoplastie
Pacientii pot fi atat barbati, cat si femei cu o conditie fizica buna si fara boli majore. Nu trebuie confundata cu operatia de lipoaspiratie, desi cele se pot combina in masura in care chirurgul considera necesar.
Femeile care au nascut si care prezinta piela intinsa, cu numeroase vergeturi , ca si muschii lasati, pot alege abdominoplastia ca pe o metoda de a indeparta piela, de a intari muschii si de a recapata talia mult visata. Pacientii care au slabit foarte mult necesita abdominoplastie pentru indepartarea pielii in plus rezultate in uma slabirii.
Pacientele care planuiesc sa mai ramana insarcinate sau care au de gand sa mai slabeasca nu sunt candidate entru abdominoplastie, intrucat ambele procese vor compromite rezultatul operatiei. In aceste cazuri este bine sa se amane operatia dupa nastere, respectiv dupa mentinerea unei greutati constante pentru maximizarea rezultatului.
Beneficiile operatiei
Operatia permite obtinerea unui abdomen perfect plat, ferm, o talie mai ingusta (care se obtine prin intarirea muschilor abdominali), ca si diminuarea sau chiar indepartarea vergeturilor situate sub ombilic si imbunatatirea aspectului vergeturilor de deasupra ombilicului. Increderea in sine este mult crescuta ca si varietatea hainelor pe care le poate purta pacienta/pacientul. Abdomenul nu va mai iesi in evidenta , si spre deosebire dlipoaspiratie care indeparteaza doar grasimea in exces, abdominoplastia inlatura si grasimea si piela. La pacientii obezi care au slabit mult, faldul de piele care atrna poate determina infectii fungice; abdominoplastia permite rezolvarea acestei probleme prin inlaturarea sortului abdominal.
Muschii abdominali sunt de multe ori mai putin tonici si mai departati pe linia mediana in urma sarcinii sau a varstei. Laxitatea musculara nu numai ca reduce forta muschiloe dar, in acelasi timp da impresia generala de abdomen care atrana sau care este plin. Conditia se numeste rectus diastazis ; in fazele initiale poate fi imbunatatita prin exercitii, dar in fazele avansate doar operatia este cea care o rezolva.
Rezultatele unei operatii de abdominoplastie sunt de lunga durata atata timp cat pacienta nu devine insarcinata, nu are fluctuatii in greutate mari si atat timp cat duce un stil de viata sanatos care sa tonifice muschii abdominali. In cazuri contrare, pielea se va lasa din nou, muschii isi vor pierde tonicitatea, iar operatia trebuie refacuta. Fiind una dintre operatiile cele mai mari din chirurgia estetica, abdominoplastia ofera multe beneficii, dar neceista si o perioada de recuperare mai lunga (cateva saptamani) pentru a permite corpului sa vindece inciziile si muschii pe care s-a intervenit.
Tipuri de abdominoplastie
Abdominoplastia traditionala/clasica – este procedura cea mai frecvent realizata; implica realizarea unei incizii orizontale de la o spina iliaca la cealalta , ca si o incizie in jurul buricului a carui pozitie este mutata; se poate asocia cu lipoaspiratia.
Miniabdominoplastia (abdominoplastia partiala) – implica o incizie mai scurta decat abdominoplastia traditionala, nu presupune mutarea ombilicului si permite indepartarea doar a pielii si a grasimii in exces de dedesubtul ombilicului; rezultatele nu sunt atat de dramatic imbunanatite ca si la abdominoplastia partiala, dar si recuperarea este mult mai rapida.
Abdominoplastia extinsa – inciziile sunt prelungite lateral de o parte si de alta a taliei (dar totusi suficient de joase ca sa fie ascunse in bikini) pentru a permite indepartrea si a excesului de piele si de grasime de la nivelul soldurilor.
Abdominoplastia circumferentiala – incizia este de jur imprejurul taliei si permite indeparatrea pielii si grasimii de la nivelul abdomenului, de pe solduri, fese, coapse; este indicata mai ales in cazurile de chirurgie postbariatrica (dupa slabiri masive in greutate), si face parte de fapt dintr-o procedura mai mare denumita “body lift” (lifting corporal total).
Pacientul are un rol foarte important in optimizarea rezultatului operatiei si minimalizarea timpului de recuperare prin urmatoarele aspecte:
-
-
- dieta
- fumatul
- antrenamentul la exercitii fizice
- existenta unor alte probleme medicale
- utilizarea de medicamente
-
Dieta
Mentinerea unei diete sanatoase inainte (dar si dupa ) operatie este foarte importanta in orice tip de nterbentie chirurgicala intrucat aceasta intareste sistemul imun si ajuta vindecare si o recuperare rapida. Utilizarea unor vitamine este utila , dar aceasta se va face numai cu acordul medicului, intrucat unele vitamine nu sunt indicate in aceasta perioada (de exemplu vitamina E nu trebuie luata cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie intrucat creste riscul de sangerare intra- si postoperator; de asemenea germenii de grau, nucile, alunele si anumite uleiuri vegetale contin cantitati importante de viatmine E, deci trebuiesc evitate pe cat posibil). Candidatii pentru abdominoplastie trebuie sa fie cat mai aproape de greutatea ideala pe cat posibil. Pacientii obezi au riscuri mari de complicatii postoperatorii, de aceea este indicata pierderea in greutate prin diferite metode inainte de operatie. Sunt de evitat dietele drastice inainte de operatie care slabesc organismul si nu ii permit o recuperare normala.
Oprirea fumatului
Fumatul creste riscul complicatiilor indiferent de interventia chirurgicala efectuata. Nicotina scade cantitatea de oxigen care ajunge prin sange la celule si , in acelasi timp produce si constrictia vaselor de sange. Rezulta astfel o capacitate mai mica a celuleo de a se hrani, deci de a se recupera. Procesele de vindecare sunt mult incetinite. Din aceasta cauza, se recomanda oprirea fumatului cu cel putin 2 saptamani inainte si dupa operatie. Fumatorii au riscuri mult mai mari de dezvoltare a complicatiilor decat non-fumatorii, fapt dovedit stiintific.
Exercitii regulate
Ajuta la cresterea ratei metabolice si la intarirea musculaturii, evitand cresterea in greutate mai ales in perioada postoperatorie care este sedentara. Dupa operatie, medicul va va recomanda sa luati plimbari usoare pentru a evita acumularea de cheaguri de sange la nivelul picioarelor, cu toate acestea, o conditie fizica buna ajuta la dezvolatrea musculaturii la nivelul membrelor inferioare si prevenirea acumularii cheagurilor. Un alt motiv pentru efectuarea exercitiilor fizice: cei mai buni candidati pentru abdominoplastie au pana in 15 % din greutatea ideala. Abdominoplastie poate duce la imbunatatiri considerabile ale aspectului corpului cu eliminarea depozitelor de grasime si a pielii in exces care nu pot fi indepartate prin nici o alta metoda, dar nu constituie o metoda de slabire si in nici un caz nu este indicata pacientilor obezi (decat dupa ce acestia au slabit!). Pacientii obezi au riscuri foarte mari de complicatii. Dea semenea, pierderea in gerutate dupa efectuarea abdominoplastiei, poate de asemenea sa compromita rezultatul operatiei, facand ca piela sa atarne din nou, deci necesitatea unei alte operatii. De aceea, o greutate ideala, constanta inainte de operatie este extrem de importanta.
Alte probleme medicale
Trebuiesc discutate cu medicul chirurg, intrucat abdominoplastia este o chirurgie majora si trebuiesc evitate si prevenite pe cat posibil complicatiile. Daca sunteti racit(a) sau aveti alte boli temporare, operatia trebuie amanata din cauza riscului de infectie.
Medicamentele
Fiti siguri ca spuneti medicului chirurg care efectueaza operatia toate medicamentele pe care le luati ocazional sau in mod curent, intrucat acestea pot avea influente negative si pot duce la complicatii serioase. Unele medicamente care in mod normal sunt bune pentru organism , in acest caz trebuiesc oprite. De exemplu, vitamine E si aspirina (ca si derivatii ei) trebuiesc optite cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie intrucat cersc riscul de sangerare. De asemenea, anticonceptionalele si unii hormoni trebuiesc intrerupte, deoarece stimuleaza formarea de cheaguri de sange in vase. Inainte de operatie trebuie sa aranjati cu cineva sa va ia de la clinica/ spital si sa aveti pe cineva cu care sa stati in primele 2 -3 zile acasa, intrucat va va fi greu sa va ridicati din pat.
Operatia se face de obicei sub anestezie generala (desi in cazurile de mini abdominoplastie se poate face si cu anestezie locala si sedare). Este important ca pacientul sa doarma pentru a relaxa muschii abdominali. Operatia poate dura intre 2 si 5 ore in functie de complexitatea procedurii.
-
- Etapele operatii sunt urmatoarele:
- Inciziile
- Intarirea muschilor
- Indepartarea pielii in exces
- Inchiderea (sutura) inciziilor
Este foarte important ca pacientul(a) sa stie bine la ce sa se astepte de abdimoplastie si in ce consta operatia. O miniabdominoplastie dureaza in jur de 1 ora ½, in timp ce o abdominoplastie completa poate dura intre 2 si 5 ore. Desi localizarea inciziilor este bine gandita astfle incat aceasta sa se afle in locuri cat mai ascunse, cicatricile ramase in urma abdominoplastiei sunt inevitabile, si ele nu vor disparea niciodata. Inciziile sunt necesare pentru a indeparta piela in exces si pentr a intari muschii abdominali. Urmarirea instructiunilor medicului poate duce la vindecarea frumoasa a cicatricilor, cu urme minime posibile.
Inciziiile
Tipurile de incizii care se fac difera in fucntie de tipul de abdominoplastie care se efectueaza. In miniabdominoplastie , incizia este una mai scurta, in timp ce in abdominoplastia clasica incizia este mai lunga , orizontala, situata de la o spina iliaca la alta suficient de jos astfel incat sa fie ascunsa in interiorrl bikinilor sau costumului de baie. Abdominoplastia circumferentiala implica o incizie circulara , atat in fata, ca si spate pentru a indeparta pielea care atarna crcular. O alta incizie va fi in jurul buricului a cauri pozitie la piele va fi modificata. Cicatricea rezultata in jurul buricului va diferi ca forma in functie de preferint, tehnica si experienta utilizata de catre chirurg. In unele cazuri, atunci cand nu exista suficienta piele si laxitate pentru a se excizia intrgul tesut de sub ombilic, este necesara existenta unei cicatrici mici verticale , care sa porneasca de la cea orizontala .
Intarirea muschilor
Laxitatea musculara este normal sa apara pe masura ce inaitatm in varsta , dupa mnastere sau dupa scadere masiva in greutate. Intarirea muschilor se face cu fire solide, dupa tehnici specifice si permite apropierea lor pe linia mediana. Procedeul permite obtinerea unui abdomen plat, tonic , ca si ingustareasi micsorarea taliei pacientei(ului).
Indepartarea pielii in exces
Dupa ce pielea este decolata de pe peretele abdominal pana la nivelul coastelor, ea este trasa in jos, si tot excesul este taiat. Unii chirurgi folosesc ca metoda complementara liposuctia efectuata inainte de lipoaspiratia pentru a indeparta depozitele localizate de grasime atat de dedesubtul ombilicului, cat mai ales de deasupra. In acest fel, pielea de deasupra ombilicului care prin intindere va ajunge dedesubt, va fi mai subtire, cu mai putina grasime. Odata cu eliminarea excesului de piele, sunt indepartate si vergeturile de sub ombilic, iar cele de deasupra sunt intinse si aspectul lor este mult imbunanatit.
Inchiderea (sutura) inciziilor
Sutura pielii se face in mai multe starturi, cu fire diverse. Se folosesc in majoritatea cazurilor si drenuri care ajuta la colectarea lichidelor secretate si care daca ar stagna in interiorul corpului ar duce la aparitia de infectii. Drenurile sunt indepartate dupa cateva zile, pana la o saptamana, iar firele la 14 zile.
Dupa operatie, zona operata va fi pansata. Se va purta o burtiea (bandaj elastic special) timp de minim 4 saptamani. Activitatea fizica trebuie mult limitata dupa operatia de abdomniplastie, ceea ce va fi destul de greu pentru persoanele active. Recuperarea dupa o astfel de operatie este de obicei lunga si implica multa rabdare din partea pacientului. Operatia fiind laborioasa si implicand o zona mare de decolare a pielii cu intarirea muschilor, eventual si asocierea lipoaspiratiei, si perioada necesara organismului sa se refaca si sa se adapteze modificarilor este destul de lunga.
Recuperarea tine mult de fiecare pacient in parte dar si cat este de compliant pacientul fata de indicatiile doctorului. In general o perioada de repaus de aproximativ doua saptamani de la serviciu este suficienta.
In general internarea in spital dureaza 2-3 zile. Edemul si durerea moderata la nivelul abdomenului sunt normale si sunt controlate medicamentos. Este indicat repausul la pat dar mersul pe jos este bine sa se faca cat mai curand posibil dupa operatie (plimbari scurte) pentru a preveni acumularea cheagurilor la nivelul vaselor. Mersul se va face cu corpul aplecat initial la 45 garde. Corpul se va indrepta treptat in urmatoarele cetav zile (pentru a impiedica punerea in tensiune a abdomenului si desfacerea plagilor). Exercitiile usoare sunt recomandate dupa o saptamana de la operatie intrucat juta la vindecarea mai rapida. Activitatea fizica mai intensa poate fi reluata numai dupa minim sase saptamani de la operatie.
Dupa operatie este bine sa se evite balonarea abdomenului (se evita mancarurile care baloneaza, se previne constipatia si se limiteaza tusea). Burtiera se poarta cateva saptamani dupa operatie (4-5 saptamani).
Cicatricile
rezultate sunt rosii si tari in primele 2 -3 luni. Aparitia unor cicatrici neplacute este prevenita atat de catre chirurg (tehnica de sutura, materialul de sutura folosit, evitarea suturii in tensiune) cat si de metodele aplicate de pacient ulterior (utilizarea de diferite creme cicatrizante, evitarea expunerii cicactricilor la soare timp de 9 luni, utilizarea de plasturi cu silicon, evitarea fumatului care impiedica vindecarea, utilizarea eventual de injectii cu corticoizi la indicatia chirurgului si la pecientii predispusi a dezvolta cicatrici hipertrofice sau keloide). Fumatul in general duce la aparitia unor cicatrici atrofice , latite, iar pacientii fumatori sunt expusi unor ricuri mult mai mari de a dezvolta complicatii fata de cei nefumatori. Cicatricile sunt cu atat mai lungi cu cat o cantitate mai mare de piele a trebuit sa fie indepartata.
Abdominoplastia este o metoda extrem de eficienta de conturare a corpului, de obtinere a unui abdomen plat si ferm, dar, nu este o metoda de slabire si nici nu garanteaza asupra mentinerii greutatii dupa operatie. Pentru a nu acumula kilograme dupa operatie, pacientii trebuie sa aiba un stil de viata sanatos, cu o dieta sanatoasa si multe exercitii fizice. Exercitiile fizice dupa operatie sunt recomandate si ajuta la diminuarea edemului, mentinerea tonusului musculaturii, impiedicand formarea cheagurilor de sange in vase. Dupa abdominoplastie pacientii se simt foarte bine cu noul look, capata incredere in sine, se pot imbraca cu o varietate mult mai mare de haine.
Rezultatele unei abdominoplastii teoretic tin multi ani de zile, dar, odata cu inaintarea in varsta, pielea si muschii incep sa se lase din nou. Aspectul nu ajunge ca cel dianinte de operatie, dar oricum, unele dintre efectele operatiei pot dispare in cativa ani de zile Diminuarea acestui proces se poate face prin exercitii fizice regulate si un stil de viata sanatos.
Edemnul – operatia de abdominoplastie nu este o simpla procedura cosmetica, ci este o interventie chirurgicala majora, cea mai mare interventie din chirurgia estetica; edemul postoperator este de asteptat postoperator iar extinderea lui depinde de tipul de procedura efectuat ca si de biologia pacientului; burtiera speciala ajuta la diminuarea edemului si la cresterea confortului; de asemenea miscarile usoara pun sangele in circulatie si stimuleaza returul venos, ca urmare si diminuarea edemului si stimularea procesului de vindecare. Prevenirea acestr complicatii se face prin utilizarea de medicatie anticoagulanta, prin utilizarea ciorapilor elastici in timpul si dupa operatie, ca si prin exercitii usoare de mers prin camera cat mai repede dupa operatie, si plimbari dupa aproximativ o saptamana. Cu toate acestea exercitiile fizice serioase (jogging, fittness ) se pot relua nu mai devreme de 6 saptamani.
Infectiile un bun chirurg isi ia toate masurile de precautie pentru a evita infectia (masuri de asepsie si antisepsie inainte si in impul operatiei, pansamente sterile, medicatie antibiotica profilactica si dupa operatie). Infectia se manifesta prin febra, frisoane, transpiratii si local plagi rosii, calde, cu secretie. O infectie intarzie procesul de vindecare si recuperarea ca si obtinerea unor cicatrici mai proeminente. Tratamentul consta in antibiotice pe cale venoasa si drenaj. Dea ceea, infcetia trebuie prevenita prin toate mijloacele iar daca pacientul este racit inainte de operatie, operatia trebuie amanata, intrucat in acest caz riscul de infectie este mult crescut.
Necroze ale pielii si vindecare intarziata – apar in cazurile in care pielea a fost suturata sub tensiune si cand biologia pacientului intarzie vindeacrea (diabet, fumatori)
Tromboza si emboliiile (formarea de cheaguri la nivelul vaselor si eventuala migrare a acestora spre plamani)- orice interventie chirurgicala care utilizeaza anestezia generala si dureaza mai mult de 10 minute implica acest risc. Riscul creste cu atat mai mult cu cat operatia este mai lunga (vezi abdominoplastia) si cu cat pacientul are antecedente personale patologice (de exemplu boli cardiovasculare, diabet). De asemenea anticonceptionalele, medicatia hormonala ca si varsta peste 40 ani cresc riscul de tromboze si embolii. Prevenirea acestr complicatii se face prin utilizarea de medicatie anticoagulanta, prin utilizarea ciorapilor elastici in timpul si dupa operatie, ca si prin exercitii usoare de mers prin camera cat mai repede dupa operatie, si plimbari dupa aproximativ o saptamana. Cu toate acestea exercitiile fizice serioase (jogging, fittness ) se pot relua nu mai devreme de 6 saptamani.
Infectiile – un bun chirurg isi ia toate masurile de precautie pentru a evita infectia (masuri de asepsie si antisepsie inainte si in impul operatiei, pansamente sterile, medicatie antibiotica profilactica si dupa operatie). Infectia se manifesta prin febra, frisoane, transpiratii si local plagi rosii, calde, cu secretie. O infectie intarzie procesul de vindecare si recuperarea ca si obtinerea unor cicatrici mai proeminente. Tratamentul consta in antibiotice pe cale venoasa si drenaj. Dea ceea, infcetia trebuie prevenita prin toate mijloacele iar daca pacientul este racit inainte de operatie, operatia trebuie amanata, intrucat in acest caz riscul de infectie este mult crescut.
Necroze ale pielii si vindecare intarziata – apar in cazurile in care pielea a fost suturata sub tensiune si cand biologia pacientului intarzie vindeacrea (diabet, fumatori) Inainte