Lipoaspiratie

Lipoaspiratia este o procedura chirurgicala de indepartare a grasimii aflata in exces in anumite zone ale corpului care se efectueaza de obicei sub anestezie generala sau rahianestezie, implica mai multe incizii mici de circa 3-4 mm, cateva ore de oparatie si cateva zile de recuperare. Durata interventiei si a recuperarii depind de cantitatea de grasime indepartata, ariile tratate, tehnica utilizata, indemanarea chirurgului si starea de sanatate a pacientului.

Lipoaspiratia efectuata la persoanele obeze cu scopul de a pierde in greutate da rezultate de cele mai multe ori dazamagitoare. Pacientul trebuie sa inteleaga foarte bine ca lipoaspiratia este o metoda de conturare corporala si nu de slabire, ea ajuta la eliminarea depozitelor de grasime care nu pot fi indepartate prin sport sau dieta.

Intrucat este o procedura chirurgicala serioasa care se efectueaza cu anestezie, este recomandat ca pacientul sa apeleze la un chirurg plastician care este specialist si cunoscator al tehnicii.

Exista astazi metode de dizolvare a grasimii cu ajutorului laserului care de cele mai multe ori se combina cu lipoaspiratia traditionala. Metodele noi insa nu sunt intotdeauna cele mai eficiente, si trebuiesc testate in continuare.

Zonele care pot fi tratate cu ajutorul lipoaspiratiei sunt numeroase. In general femeile au tendinta de a depune grasime la nivelul coapselor extern (asa numitele “aripioare”), intern, pe solduri si flancuri, iar barbatii au tendinta de a depune la nivelul abdomenului si flancurilor. Binenteles ca nu este o regula, ambele sexe pot depune in variate zone.

Notiunea de LIPOSCULPTURA include procedeul de remodelare corporala efectiva cu aspiratia grasimii din anumite zone in care se afla in exces si transplantarea ei in alte zone deficitare sau cu depresiuni.

Zonele in care se poate interveni prin liposculptura sunt:

      • abdomenul
      • flancuri posterior
      • solduri
      • coapse extern si intern
      • genunchi intern
      • gambe
      • glezne
      • brate
      • sani (la barbati in cazul ginecomastiei, dar si la femei)
      • zona mandibulara
      • zona cervicala (gat)
      • fese

Lipoaspiratia se poate face si cu anestezie locala pentru depozitele foarte mici (de exemplu sub barbie, gat); in aceste cazuri medicul poate alege a o efectua manual, cu seringa conectata la o canula mai mica.

O consultatie cu un medic de specialitate este absolut esentiala. Medicul va va consulta, va stabili exact zonele care trebuiesc tratate, va va da un set de analize complet. Este important ca inainte cu aproximativ 2 luni inainte de operatie sa va stabiliti la o greutate corporala constanta, astfel incat orice dieta sau procedeu de slabire trebuie incercat si definitivat cu cateva luni inainte. Trebuiesc evitate anumite medicamente cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie: aspirina si derivatele care contin acid acetil salicilic, ibuprofenul, vitamina E, spirulina, gingko biloba (toate acestea cresc riscul de sangerare). De asemenea trebuie evitat alcoolul.

Inainte de operatia chirurgul va desena zonele care trebuiesc lipoaspirate. Initial, se infiltreaza o cantitate mare de ser fizilogic si adrenalina diluata (de 2-3 ori mai mare decat cantitatea de grasime ce se apreciaza a fi lipoaspirata). Interventia se efectueaza cu ajutorul unor canule speciale de diametre diferite care sunt introduse prin incizii minime ; canulele sunt conectate la un aspirator special care va aspira depozitele de grasime. Inciziile sunt ulterior suturate sau nu, in functie de preferinta chirurgului. In functie de zonele tratate se vor aplica diferite “imbracaminti” compresive care vor trebui purtate cel putin o luna dupa operatie.

Este indicat sa ramaneti peste noapte in spital / clinica in functie de amploarea procedurii. In mod normal, dupa operatie, in zonele care au fost lipoaspirate vor exista echimoze si edeme, de asemene zonele respective vor fi anesteziate pentru ca nervii in acele zone au fost intinsi. Toate acestea sunt absolut normale, ca si un usor discomfort. Dupa operatie, timp de o saptmana, cantarul va arata cateva kilograme in plus. Nu este un motiv de ingrijorare, este absolut normal, intrucat este nevoie de timp pentru ca lichidul infiltrat sa se resoarba. Majoritatea pacientilor isi pot relua lucrul in 48 ore si activitatile zilnice in aproximativ o saptamana.

Iata mai jos o lista completa a instructiunilor pe care pacientii trebuie sa le respecte dupa operatia de lipoaspiratie:

    1. Este important sa aveti pe cineva acasa care sa va ajute in primele doua zile intrucat va va fi dificil sa va deplasati.
    2. Este recomandat sa va deplasati cat mai mult si and sunteti in pat sa va miscati picioarele cat mai des. Mentineti picioarele ridicate pe perne. Nu incrucisati picioarele-aceasta creste riscul de tromboze.
    3. Inspirati adanc cat de des puteti pentru a va oxigena plamanii.
    4. Incepeti cu o alimentatie usoara, ulterior reveniti progresiv la alimentatia obisnuita.
    5. Evitati efortul fizic excesiv pentru primele 3 saptamani postoperator.
    6. Purtati imbracamintea, corsetul compresiv recomandat TOT TIMPUL CEL PUTIN 2 SAPTAMANI. Puteti indeparta corsetul pentru a face dus. Reaplicati-l ulterior. Este bines sa va ajute cineva prima oara cand il dati jos; unii pacienti nu se simt prea bine prima oara cand dau corsetul jos.
    7. Nu va ridicati brusc din pat. Puteti fi ametit. Mai stati 5-10 minute la marginea patului inainte de a va ridica.
    8. Puteti spala corsetul si il repuneti dupa ce se usuca.
    9. Nu va asteptati sa observati o scadere in greutate imediata. De altfel in primele cateva zile veti cantari chiar mai mult din cauza lichidelor retentionate. Chiar si in final nu veti observa o diferenta mare la cantar. Diferenta va consta in forma corpului si nu in greutate.
    10. Edemul si echimozele sunt absolut normale dupa operatie, ele vor dipare progresiv.
    11. Puteti masa zonele chirurgicale, ceea ce va imbunatati circulatia si va inmuia zonele. Masajul poate incepe la 2 saptamani postoperator.
    12. Este normal sa aveti o senzatie de mancarime/ amorteala in zonele lipoaspirate. Senzatiile vor dispare in urmatoarele 2-3 luni.
    13. Evitati efortul fizic si ridicatul obiectelor in primele 3 saptamani.
    14. Nu expuneti cicatricile la soare timp de minim 6 luni; protejati-le cu creme cu factor anti UVA si UVB de minim 20.
    15. Masajul terapeutic poate fi util dupa operatia de lipoaspiratie incepand cu saptamana 3-4 postoperator. El poate fi efectuat de catre profesionisti de 2-3 ori pe saptamana timp de 3-4 saptamani. Masajul terapeutic ajuta la drenajul limfatic si remisia mai rapida a edemului. Este recomandat si masajul circular cu vitamina E uleioasa.

Rezultatele dupa lipoaspiratie nu sunt evidente imediat, ele incep sa devina vizibile dupa o saptamana, cand incepe sa dispara edemul, dar se vor imbunatati in urmatoarele luni. Rezultatul final va fi evident abia dupa 3-6 luni. Acest lucru trebuie bine stiut si pacientul trebuie avertizat pentru a avea rabdare si pentru a continua un stil de viata sanatos cu multa miscare si alimentatie corespunzatoare.

Lipoaspiratia elimina definitiv depozitele aflate in exces din anumite zone ale corpului. Intrucat operatia indeparteaza efectiv celulele in care se depoziteaza grasimea, daca pacienta/ul se ingrasa grasimea nu se va mai depune in aceleasi locuri intrucat nu mai exista celulele in care sa se depoziteze. Grasimea nou acumulata se va depozita in alte locuri. Este de preferat, de aceea, ca dupa operatie sa se mentine un nivel de exercitii si dieta corespunzator pentru ca numai in acest fel se poate mentine eficient rezultatul dobandit cu ajutorul operatiei.

Acestea pot include neregularitati ale zonei lipoaspirate, necesitatea repetarii procedurii pentru zone neaspirate sufficient, extragerea in exces a grasimii cu obtinerea de depresiuni. Alte complicatii sunt cele care pot apare in orice alta interventie chirurgicala (sangerare, infectii, tromboze, emboli, complicatii determinate de anestezie).